Els Mossos d’Esquadra van detenir aquest dilluns dos homes de 27 i 28 anys i de nacionalitat espanyola com a presumptes autors d’un delicte de tinença d’explosius, amenaces, obstrucció a la justícia i atemptat contra els agents de l’autoritat.

El passat 10 de juny els mossos, juntament amb la comitiva judicial, van efectuar un desnonament en un pis ocupat al carrer Ermita de Tossa, núm. 45 de Jorba (Anoia), decretat pel jutjat d’instrucció 1 d’Igualada.

Quan els agents i la comitiva van arribar al domicili no hi van localitzar a ningú. Un cop a l’interior els agents van observar que al centre del menjador hi havia un objecte compatible amb una granada de mà militar.

La granada tenia el passador de seguretat posat i estava encintada amb cinta adhesiva transparent que dificultava la manipulació. A més, a la paret de l’estança hi havia un escrit amenaçador que deia «morireis entre terribles sufrimientos buitres de mierda + mis muelas», frase que sembla inspirada en el personatge Antonio Recio que interpreta l'actor Jordi Sánchez a la sèrie La que se avecina.

Davant d’això els agents van desallotjar la comitiva i van activar els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX-NRBQ) dels Mossos d'Esquadra, que van escorcollar la casa i van recollir la granada. Un cop la zona va estar assegurada es va executar el desnonament.

La Unitat d’Informació va obrir una investigació per determinar si l’artefacte era real i qui eren els responsables de l’acció.

Durant la investigació els TEDAX van determinar que la granada era un artefacte explosiu real d'ús militar utilitzat durant la guerra civil espanyola. L’anàlisi tècnic va concloure que el pas del temps i la humitat havia malmès elements interns i no podia esclatar.

Aquest resultat només es podia saber realitzant l’estudi tècnic de la granada, per tant les persones que van col·locar l’explosiu no tenien coneixement que l’artefacte estava danyat.

Finalment, la investigació policial va permetre identificar dos homes, relacionats amb l’ocupació de l’immoble, com a presumptes autors dels fets. Aquest dilluns se’ls va detenir a Santa Maria de Miralles i Vilanova del Camí.

Els detinguts han passat aquest dimarts a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia d’Igualada que els ha deixat en llibertat.