Diversos agents de la Guàrdia Civil que han declarat aquest dijous a l'Audiència Nacional han ratificat els seus informes sobre pràctiques fraudulentes a Petromiralles, delicte de què estan acusats els propietaris de la cadena de gasolineres, Josep Maria i Pere Torrens, i una vintena de persones més.

El presumpte frau de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) s'hauria comès entre el 2011 i el 2013 està estimat en una mica més de 147 milions d'euros.

Les indagacions van començar el 2012, quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va iniciar una investigació sobre la possible existència d'una organització criminal que estaria cometent un important frau fiscal a través d'empreses pantalla.

Els guàrdies civils que han testificat avui, dels quals no s'ha revelat la seva identitat, han ratificat tots els punts dels diversos informes sobre els quals la Fiscalia s'ha basat, pel que fa a entrades i sortides de diners i a l'operativa per eludir el pagament d'impostos.

En concret, un d'ells ha recordat les "elevadíssimes quantitats de diners" que es treien dels comptes, imports que es justificaven perquè "els transportistes volien cobrar en efectiu".

La trama hauria eludit liquidar els impostos que l'activitat de distribució de productes petrolífers genera, falsificant per a això les seves declaracions tributàries.

Els germans Torrens haurien estat els principals beneficiaris d'un entramat empresarial creat expressament per aconseguir l'obtenció de productes petrolífers a un preu sensiblement inferior al de mercat.

Aquest preu súper reduït s'hauria aconseguit fent responsables de la liquidació del pagament dels impostos que el comerç d'aquestes mercaderies genera a unes empreses instrumentals (Fast Petrol, serveis petrolífers Avançats i Scout Energy), al front del es col·loquen testaferros que no abonaven el IVA.

Per fer-se amb els guanys il·lícites, l'organització s'hauria servit de retirades de diners en efectiu realitzades pels testaferros amb una periodicitat de 2 o 3 vegades per setmana, desviant aquests fons a comptes a Hong Kong i Andorra.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana per als germans Torrens 18 anys de presó per tres suposats delictes contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil, maquinació de el preu de les coses i blanqueig de capitals.

Al maig de 2019, l'Audiència Nacional ja va condemnar José María Torrens a 18 mesos de presó per defraudar Hisenda 5,7 milions d'euros en IVA entre 2009 i 2010 a través de la societat Hercobús, creada d'esquena al seu germà per multiplicar els seus guanys personals.