Sis dels nou acusats del cas conegut com a '9 de Lledoners' han quedat absolts en la darrera jornada del judici a Manresa. La fiscalia ha retirat el delicte de desordres públics per a sis dels encausats, pels quals demanava una pena de tres anys de presó. D'altra banda es manté l'acusació per desordres, atemptat a l'autoritat i tres delictes lleus de lesions per als altres tres. Per aquests, la fiscalia demana cinc anys de presó i una multa de 12 euros al dia durant tres mesos mentre que la Generalitat, que és acusació particular, demana sis mesos de presó per atemptat a l'autoritat i dos mesos de multa.

En la seva declaració aquest matí els nou acusats han admès que van anar a Lledoners però que van quedar atrapats en la cua que és va formar i quan van poder van tornar cap a casa. El judici va arrencar ahir amb la declaració dels tres agents de la policia catalana que van patir lesions. Els policies van explicar que van estar a les dues barricades que es van col·locar a la C-55, però que no van veure qui les havia muntat.

Els '9 de Lledoners' durant la roda de premsa prèvia a la segona jornada de judici Gemma Aleman

Acte de presència de Turull, Rull i Cuixart

Els expressos Jordi Turull, Josep Rull i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han acompanyat aquest matí desenes de persones al Penal 1 de Manresa en la darrera jornada al de judici contra els '9 de Lledoners'.

Desenes de persones marxen fins a les portes del jutjat de Manresa en la darrera jornada del judici contra els '9 de Lledoners' Roger Junyent

En declaracions als mitjans, Turull ha dit que "aquestes persones estan aquí perquè van sortir a manifestar-se i a donar-nos suport i, per tant, no ens passava pel cap no ser avui aquí". "Nosaltres no ens vam sentir sols en cap moment i ells avui no s'havien de sentir sols", ha afegit. Turull s'ha mostrat contundent amb la Generalitat i ha assegurat que hauria de retirar "de totes totes" l'acusació particular. De la mateixa opinió és Jordi Cuixart, que ha demanat a la Generalitat que "es retiri immediatament de totes les causes que tenen obertes perquè aquestes persones l'únic delicte que han comès és exercir drets fonamentals".

Declaracions de Jordi Turull a '9 de Lledoners'

Declaracions de Jordi Turull a '9 de Lledoners' ACN

Per la seva banda, el diputat cupaire Xavier Pellicer, que també s'ha desplaçat fins a Manresa, s'ha expressat en termes similars i ha criticat que "no té cap sentit que la Generalitat es personi com a acusació particular i tampoc cap obligació legal de fer-ho". A més, Pellicer ha recordat que hi ha un acord d'investidura en què la Generalitat es va comprometre a no personar-se com a acusació particular si no s'acreditaven lesions.