La mare de la menor violada a Igualada l'1 de novembre ha enviat una nova carta a Pedro Sánchez a través d'un àudio on demana acabar amb "la plaga de violadors". En el missatge, al qual ha tingut accés Antena 3 Noticias, la dona pregunta al president del govern central si "pot dormir a les nits". La interpel·lació també va adreçada a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a qui recrimina no haver-se pronunciat davant el cas. "El qui calla, atorga. Si dorms tranquil·la no estàs en el meu equip" ha manifestat després de declarar que la seva família no podrà dormir fins que s'erradiqui "la plaga" d'agressors sexuals.

Malgrat l'afirmació de la mare de la menor, Irene Montero va condemnar la violació el passat 5 de novembre en una intervenció en unes jornades, en la qual va expressar el seu afecte i suport a la jove i va assegurar que no descansaria fins que "totes les dones visquin lliures del terror sexual".

En la missiva, la mare de la víctima ha posat en relleu la situació d'inseguretat que es viu als carrers d'Espanya i ha demanat que cal aplicar lleis "molt dures per acabar amb els violadors". Aquesta no és la primera vegada que la progenitora de la menor ha reclamat mesures urgents al govern. El 4 de novembre va escriure una carta a Pedro Sánchez on va reclamar l'existència d'una "lista negra" de delinqüents.

En aquest nou missatge, la dona ha exigit amb contundència que s'apliqui "la pena de mort als violadors" i ha aprofitat per demanar a totes aquelles persones que han mostrat suport en el cas que deixin les seves firmes davant dels ajuntaments de les seves poblacions.

La menor de 16 anys va ser violada la matinada de l'1 de novembre al polígon industrial de Les Comes quan la noia es dirigia a l’estació de tren després de passar la nit a la discoteca Epic d'Igualada. La jove va ser traslladada inicialment a l’Hospital d’Igualada i després al Sant Joan de Déu de Barcelona. Actualment, la jove es recupera de les greus lesions de l’agressió que va patir en tornar de festa. Mentrestant, els Mossos mantenen oberta la seva investigació sobre la brutal agressió patida per la noia, que encara no s’està en condicions de prestar declaració formal atès el seu delicat estat de salut.


El SEM activa un nou procediment per millorar l'atenció a les víctimes de violència sexual a Catalunya

El Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha posat en marxa un nou procediment d’atenció a les persones amb sospita de violència sexual. El nou model posa èmfasi en donar resposta immediata, centrada en les necessitats de la persona afectada que es troba en situació de màxima vulnerabilitat. Per aquest motiu, un dels objectius principals és oferir un acompanyament integral a la persona durant tot el procés d’assistència posterior a l’agressió, fins que és traslladada, procurant que tingui un únic interlocutor per evitar que es produeixi la revictimització, és a dir, que la víctima hagi de relatar els fets diverses vegades.

En aquest nou model, l’atenció psicològica a la víctima de violència sexual continua tenint un paper molt important, com fins ara, per crear un entorn de confiança i seguretat durant les primeres hores posteriors a l’agressió. En aquest sentit, quan es fa necessari realitzar una atenció presencial, es prioritza que l’assistència la dugui a terme un professional del mateix gènere que la persona afectada. També, amb el mateix objectiu, el SEM està formant els seus professionals assistencials en primers auxilis psicològics, ja que sovint són els qui han de realitzar la primera atenció.