Quatre persones han mort en un incendi a la plaça Tetuan de Barcelona. Dues d'elles són nens petits, de quatre mesos i tres anys. Ocupaven un baix en el número 20 de la plaça, una antiga entitat bancaria, segons ha explicat el cap de la Divisió d'Operacions dels Bombers de Barcelona, Àngel Lòpez. Els Bombers de Barcelona han rebut un avís cap a les 5.56 hores d'un testimoni que deia que sortien flames i fum del baix. Les víctimes mortals es trobaven a l'interior del domicili, inconscients, i el Sistema d'Emergències Mèdiques no ha pogut reanimar-les. A més, cap a les 2 de la matinada, els Mossos han estat requerits perquè el pare estava mostrant una actitud violenta, tot i que no hi ha cap indici que això tingui relació amb l'incendi.

En el local ocupat hi vivia més d'una família i generava conflictes de convivència amb els veïns i aldarulls. Els Mossos i la Guàrdia Urbana s'hi havien personat diverses vegades i treballaven per resoldre els problemes que es generaven. De fet, aquesta mateixa matinada, agents dels Mossos havien estat requerits per una baralla.

Les víctimes serien de nacionalitat romanesa. A més dels quatre morts, els bombers han trobat quatre persones confinades en un pati al soterrani, que han resultat ferides.

Fins al lloc de l'incendi s'hi han desplaçat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Colau ha constatat que es tracta d'una notícia "terrible", especialment perquè afecta criatures molt petites. L'alcaldessa no ha volgut especular sobre la causa de l'incendi però sí que ha lamentat la problemàtica dels locals buits dels quals la propietat "se'n desentén completament". També ha explicat que la família tenia un perfil que no s'apropa a demanar ajudes a l'administració, i que havia estat proactivament l'Ajuntament, des de Serveis Socials, qui estava en contacte amb ella per guanyar-se la seva confiança. Eren beneficiaris d'ajudes d'alimentació i mèdiques, i es feia seguiment de l'escolarització del petit de tres anys.

Pel que fa a l'episodi previ d'aquesta matinada, els Mossos hi han anat perquè han rebut l'avís d'una baralla. L'home que finalment ha mort mostrava una actitud violenta. Després de calmar els ànims, els Mossos han marxat. "No hi ha cap constància que una cosa tingui relació amb l'altra", ha indicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha lamentat aquesta "tragèdia espantosa" que ha afectat una família que "com tantes, malauradament viuen en unes situacions que no són acceptables".

Els Mossos investiguen ara les causes del foc i quan el jutge ho permeti se'n farà públic el resultat. "Totes les hipòtesis estan obertes", ha afegit Elena.

Al lloc s'hi han desplaçat vuit dotacions dels Bombers de Barcelona. El SEM ha activat 12 unitats terrestres i l'equip de psicòlegs. En total ha fet vuit assistències. Dels quatre ferits, dos han estat traslladats a l'Hospital del Mar i dos més al de Sant Pau, en estat menys greu.

El Govern atribueix a l'"emergència habitacional" l'accident a la plaça Tetuan

El Govern ha atribuït a "l'emergència habitacional" la mort de les quatre víctimes. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha apuntat, durant la roda de premsa d'aquest migdia -posterior al Consell Executiu-, que cal "posar el focus" en una situació que pateixen "massa famílies". Plaja ha afegit que tant la Generalitat com l'Ajuntament treballen de manera "coordinada" per abordar les causes de fons del cas, que ha subratllat que son "multi-factorials". "No podem normalitzar uns fets com aquest, que ens interpel·len a tots, especialment a les administracions", ha conclòs la portaveu.

El Síndic investiga l'accident

El Síndic de Greuges ha obert una investigació d'ofici sobre la mort de les quatre persones. En concret, s'ha adreçat a l'Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona per conèixer des de quina data coneixien la situació d'ocupació irregular del local. També ha demanat informació sobre les intervencions dutes a terme pels serveis socials per atendre les necessitats bàsiques dels ocupants del local i oferir-los un recurs residencial en condicions dignes d'habitabilitat. També ha demanat al Departament d'Interior si s'havien fet intervencions en aquest local.

El Síndic també vol saber si els serveis socials havien fet alguna coordinació o assessorament amb els equips d'atenció a la infància i l'adolescència.

L'organisme ha recordat, com ja va fer amb motiu de la nau incendiada al barri del Gorg de Badalona, que l'habitatge és un element bàsic del benestar psicosocial i de la cohesió social. A més, ha recordat que la cartera de serveis socials inclou l'acolliment d'urgència i el servei de residència temporal. Ha constatat però que hi ha municipi que no disposen d'aquests serveis o, els que en tenen, són insuficients.