La Guàrdia Civil ha desarticulat a Alacant una xarxa dedicada a cometre estafes bancàries a escala internacional i de forma massiva. El cos policial ha detingut vuit persones a l'Estat, una d'elles a Girona, i ha emès 43 ordres internacionals de detenció. La banda cometia les estafes mitjançant el mètode del 'pishing', en la seva modalitat 'smishing', enviant missatges falsos al mòbil fent-se passar per l'entitat bancària de la víctima. Invertien el diner que sostreien dels comptes dels perjudicats en criptomonedes per blanquejar-lo sense deixar rastre. Als arrestats se'ls acusa de delictes d'estafa, falsificació de documents d'identitat, blanqueig de capitals i constitució d'organització criminal.

L'operació es va iniciar l'abril del 2020, després que els autors van fer durant tres dies consecutius un atac massiu a un gran nombre de clients d'una entitat bancària espanyola mitjançant 'smishing' als telèfons mòbils dels perjudicats. D'aquesta manera van aconseguir estafar 600.000 euros a un total de 106 perjudicats a l'Estat.

La banda recopilava les dades necessàries per accedir als comptes dels perjudicats enviant un missatge de text a les víctimes, fent-se passar pel seu banc. Quan les víctimes picaven, els autors es feien amb el control dels seus comptes des de la plataforma en línia de l'entitat i modificaven la forma d'accés.

Un cop tenien el control, feien transferències massives d'uns 5.000 euros cadascuna, des dels comptes de les víctimes a altres de 'mules', donades d'alta en empreses financeres en línia. Aquestes persones, conegudes com a 'mules de diners', transfereixen el diner d'origen il·legal rebut al seu compte a canvi d'una comissió.

Els investigadors van localitzar fins a 28 mules, comprovant que pels seus comptes van passar 462.000 euros del total del diner estafat als perjudicats. Els 128.000 euros restants van ser estafats seguint el mateix mètode a diversos comerços de París.

Un cop transferit el diner, l'invertien en l'adquisició de monedes virtuals o criptomonedes. D'aquesta manera blanquejaven els diners i eludien el rastreig per part dels investigadors ja que una de les principals característiques de les criptomonedes és que les dades d'origen i destí estan xifrades. Un cop adquirides les monedes virtuals, les transferien a comptes bancaris dels membres principals de la banda.

Els agents han pogut identificar un complex entramat criminal format per 90 persones de diverses nacionalitats. A l'Estat s'han detingut vuit persones, d'entre 40 i 59 anys, a Málaga, Sevilla, Múrcia, A Coruña, Saragossa, Girona, València i Elx. A més, s'han bloquejat i posat a disposició judicial 25 comptes bancaris.

També s'han sol·licitat a la justícia 43 ordres internacionals de detenció corresponents als principals integrants del grup. Les diligències s'han traspassat a l'Audiència Nacional. La investigació ha comptat amb la participació de diversos agents del cos a l'Estat, així com membres de la Interpol, l'Euorpol i diversos cossos policials de Letònia, Rússia, França, Ucraïna, Polònia i Regne Unit, entre d'altres.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.