Els veïns dEstepona, a Màlaga, s’han trobat aquest dijous al matí una balena de més de 12 metres de llarg morta a la platja de La Rada, després que fos localitzada flotant al mar. L’exemplar és un rorqual comú, habitual al mar d’Alborán. El responsable de l’Aula del Mar i Centre de Recuperació d’Espècies Marines (CREMA), José Luis Mons, ha confirmat que l'exemplar porta diversos dies morta i en avançat estat de descomposició, ja que ha aparegut amb el cos inflat.

Segons ha comunicat l'Ajuntament d'Estepona, l'exemplar trobat a la platja malaguenya feia 9 metres de llargada i pesava 8 tones. Aquests animals poden arribar a fer fins a 21 metres de longitud i 70 tones de pes.

L'operatiu destinat a la seva extracció ha constat de maquinària especialitzada a desplaçar aquest tipus d'exemplar a causa de les seves dimensions. El responsable de CREMA ha assenyalat que no és freqüent trobar-se amb balenes atrapades a la platja «perquè n’hi ha poques», però sí que pot passar en algunes ocasions. Això sí, en la majoria dels casos les balenes ja són mortes quan se les localitza.

El rorqual comú és el cetaci més comú al mar Mediterrani, i després de la balena blava, és l’espècie que presenta una longitud més gran. Té un cos allargat amb una aleta dorsal petita i situada a l’inici de l’últim terç del cos. Té un cos de color negre o gris fosc en la part superior i costats, i blanc a la part inferior. També presenta taques blanquinoses amb forma de V a la part superior del cap.