Els Bombers donen per controlat l'incendi de Peralada (Alt Empordà), que ha afectat unes 31 hectàrees de vegetació, sobretot conreus però també matolls, arbrat i pastures. Els efectius continuen ara revisant el perímetre i remullant els punts calents per evitar que revifi. També s'ha restablert el trànsit en els dos sentits a l'N-260, tallada des d'aquesta matinada, i s'ha reprès el servei de trens entre Figueres i Portbou. Protecció Civil també ha donat per finalitzada la prealerta del Ferrocat. El foc s'ha declarat de matinada en una zona a tocar de la Muga i s'ha estès ràpidament atiat pel fort vent de tramuntana que bufa a l'Alt Empordà.

A banda dels Bombers, també han participat en les tasques d'extinció de l'incendi efectius del GRAF (Grup d’Actuacions Especial), EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) i el sanitari del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), efectius dels Agents Rurals, de les ADF (Agrupació Defensa Forestal) de la zona i dels Mossos d'Esquadra.

Els Bombers remarquen que el foc és un 'toc d'alerta' per la sequera i demanen "precaució" en totes les activitats previstes al medi durant les properes jornades, especialment als Pirineus.

Pas viari alternatiu, via tallada

El cap de la Regió d'Emergències concreta que, dins la superfície afectada per l'incendi, l'afectació a la vegetació ha estat "petita". En aquest perímetre, el foc ha cremat de manera desigual, també per la distància entre focus secundaris. A més, Jordi Martín concreta que "molts camps estan llaurats" i que, a l'hora d'afectar bosc de ribera i canyissars, les flames "cremaven lentament".

El foc de Peralada no ha afectat cap edificació, però sí un paller, un femer i una pila de fustes situades al costat d'un mas. Les flames, però, sí que han obligat a evacuar un veí d'un dels masos de la zona (que tenia símptomes d'intoxicació per inhalació de fum).

La principal afectació ha admès el cap de la Regió d'Emergències, ha estat a la mobilitat. Perquè ha calgut tallar la carretera N-260 entre Figueres i Vilajuïga i també la circulació de trens fins a Portbou.

Jordi Martín ha explicat, però, que els Mossos d'Esquadra han fet un pas alternatiu a través de carreteres locals, cosa que ha permès que el trànsit "circulés gradualment". I que Adif, per la seva banda, ha habilitat autobusos alternatius per cobrir el recorregut ferroviari, un servei que "amb el restabliment de la circulació , s'anirà normalitzant".

"Toc d'alerta" i "febrer llarg"

De moment, es desconeix quina ha estat la causa que ha originat l'incendi. Els Agents Rurals estan desplegats sobre terreny, a la zona on s'han iniciat les flames, per intentar determinar-ne l'origen (i veure si el foc ha estat fortuït, fruit d'una negligència o bé intencionat).

A hores d'ara, sobre terreny els Bombers hi tenen 24 vehicles d'aigua i 21 més de comandament. La força amb què bufa la tramuntana impedeix que els mitjans aeris s'enlairin per participar en les tasques d'extinció.

El cap de la Regió d'Emergències ha dit que aquest incendi és "un toc d'alerta" davant la situació de sequera que viu el país. "Creiem que serà un febrer llarg, no només pels episodis de vent, sinó també per la sequera; per això, fem una crida a la prudència de la població", ha dit l'inspector Jordi Martín. No només a l'Empordà, sinó a totes les zones de Catalunya que es troben en risc d'incendi forestal (i especialment, als Pirineus).