Les autoritats sanitàries franceses han demanat aquest dimecres als seus ciutadans que deixessin de consumir les pizzes Fraîch’Up, de la marca italiana Buitoni, després de vincular-les amb diverses intoxicacions de síndrome urèmica hemolítica (SUH) en nens, que han provocat dues morts.

Les investigacions sobre els casos greus de SUH notificats a França van començar l’1 de gener i van confirmar aquest vincle mitjançant anàlisis epidemiològiques, microbiològiques i de traçabilitat.

Fins al dia 28 de març s’havien notificat 75 casos de SUH a la França metropolitana en menors de 18 anys amb una mitjana d’edat de 7 anys, dels quals dos han mort.

Zones afectades

Es van identificar a les regions d’Alts de França (16), Nova Aquitània (11), País del Loira (10), Illa de França(9), la Bretanya (7), Gran Est (5), Alvèrnia-Roine-Alps (4), Provença-Alps-Costa Blava (3), Borgonya-Franc Comtat (2), Normandia (2) i Occitània (2).

Les pizzes estaven contaminades per bacteris ‘Escherichia coli’, productors de toxines Shiga que poden provocar rampes abdominals, diarrea sanguinolenta, febre i vòmits.

Les autoritats sanitàries van recomanar a les persones que tinguin al congelador pizzes d’aquesta marca que les «destrueixin». I van insistir en la importància de visitar un metge després de consumir el producte retirat si en un termini de 10 dies les persones presenten diarrea, dolor abdominal o vòmits o, si en un termini de 15 dies, tenen signes de gran fatiga, pal·lidesa o disminució del volum de l’orina, que s’enfosqueix.

Fora del mercat

L’empresa va començar a retirar el passat 18 de març totes les pizzes d’aquesta gamma comercialitzades des del juny del 2021.

No obstant, les autoritats demanen als consumidors que si constaten que les pizzes Fraîch’Up de Buitoni encara es venen ho comuniquin a la plataforma SignalConso.

Hospitalitzada en coma

Una de les víctimes és Bérénice, una nena que viu a prop de Tours, França, que va emmalaltir després de menjar una pizza Buitoni el 16 de març. «Dijous farà 7 anys, ens agradaria que aquell dia estigui desperta», van explicar els pares de Bérénice al canal BFM. Actualment està hospitalitzada en coma, amb un respirador, després de patir síndrome urèmica hemolítica (SHU), una afecció greu que es pot produir quan els petits vasos sanguinis dels ronyons es malmeten i s’inflamen.