Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir a la matinada el presumpte autor de la violació, que va anar acompanyada d’una violència extrema, a una menor de 16 a Igualada la nit de la castanyada de l’any passat. L’arrestat és un jove d’uns 20 anys i ja tenia antecedents per delictes sexuals en l’àmbit familiar, segons ha pogut saber Regió7. En aquest sentit, La Vanguardia publica aquest divendres que la seva mare va denunciar-lo desprès que la germana de set anys expliqués que abusava sexualment d'ella. El mateix mitjà afegeix que el jove comptava amb una denuncia per maltractaments d'una exparella.

Malgrat que la desfermada violència que es va exercir contra la jove d'Igualada en un primer moment havia fet pensar que podia tractar-se d’una agressió en grup, ara tot apunta que el sospitós hauria actuat en solitari en l’anomenat com a cas Nit.

El cos policial català es va limitar a confirmar que s’havia portat a terme la detenció ahir, cap a dos quarts de sis de la matinada, i va recordar que el cas està sota secret de sumari. De fet, l’agressió va tenir lloc fa cinc mesos i mig i des d’aleshores hi ha hagut un hermetisme total al voltant del cas. 

L'escorcoll

 Després de l’arrest d’ahir, els investigadors van fer l’escorcoll de l’habitatge amb la presència del detingut, que es va allargar unes set hores. El domicili escorcollat està situat al carrer de Sant Sebastià, al centre de la capital de l’Anoia. Allà, els agents buscaven proves que puguin relacionar el sospitós amb l’autoria del crim, com per exemple restes que puguin contenir ADN de la víctima. 

La investigació ha mobilitzat un centenar d’agents, dels quals una trentena formen part de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) que ha liderat la investigació d’aquest cas i que ja feia setmanes que anava darrere del sospitós. En l’operació d’ahir també hi van ser presents la inspectora en cap de la UCAS, Esther Salcedo, l’inspector en cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), Joan Carles de la Granja, i l’intendent en cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC), Ramon Chacon, una mostra de la rellevància que els Mossos d’Esquadra han donat a aquest cas.

Després de l’escorcoll al domicili, l’arrestat va sortir de la casa custodiat pels Mossos d’Esquadra i tapat amb una dessuadora vermella. Els mateixos agents el van traslladar a les dependències del cos policial a la ciutat. El sospitós hi restarà fins que passi a disposició judicial en les properes hores o dies, ja que hi ha un termini màxim de 72 hores des del moment de la detenció, encara que aquesta pot ser prorrogada pel jutge.

Els antecedents

L’agressió, amb una violència desfermada contra la menor de 16 anys, va tenir lloc l’1 de novembre a la matinada de l’any passat. La jove va sortir de la discoteca Epic d’Igualada, situada al polígon de Les Comes, abans de les sis del matí. Havia d’anar fins a l’estació dels FGC per agafar el tren per tornar cap a casa seva, a Vilanova i la Geltrú, on residia amb la seva mare, però ja no hi va arribar. Va ser cap a les set que un camioner la va trobar estirada, seminua, en un descampat al mateix polígon industrial, al carrer d’Alemanya. La jove estava inconscient i, en veure-la, el primer pensament del camioner va ser que la jove estava morta. La va tapar amb una manta i va trucar als serveis d’emergències.

En un primer moment, els sanitaris la van traslladar a l’Hospital d’Igualada i, posteriorment, al de Sant Joan de Déu de Barcelona, on es va estar unes quantes setmanes ingressada, ja que va haver de ser intervinguda quirúrgicament diverses vegades per les greus lesions que li va provocar l’agressió sexual e què va ser objecte, a més d’un traumatisme cranioencefàlic. 

La reacció de la mare

La mare de la menor víctima de la violació l’1 de novembre passat a Igualada, va assegurar ahir, en declaracions a Regio7, que «estem alleujats perquè després de tants mesos d’investigació hi ha resultats».

La dona va explicar que ahir al matí havia rebut una trucada dels Mossos d’Esquadra que li va provocar una gran «sorpresa» per una notícia que feia temps que esperaven. 

També va detallar que aquests cinc mesos i mig des que va tenir lloc l’agressió a la seva filla fins al moment de la detenció d’ahir a la matinada «s’han fet molt llargs per a la família, que volíem una resposta immediata». 

Malgrat això, i del fet que s’ha tractat d’uns mesos molt durs, la mare de la jove va afirmar que «sempre hem confiat en la feina que feien els Mossos d’Esquadra» i va celebrar que ara hagi arribat els resultats.

La dona també va explicar que ara «el nostre major desig és que l’autor pagui per tot el mal que ha fet amb el tot el pes de la llei». 

De fet, poc després de l’agressió contra la seva filla, la dona es va adreçar per carta dues vegades al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en les quals li reclamava endurir les lleis contra els violadors per tal «d’acabar amb aquesta xacra» i també li demanava si «a les nits podia dormir tranquil». Respecte de la seva filla, va declinar donar cap mena de detall del seu estat per tal de preservar al màxim la seva intimitat.

Elena: «Avui la nostra societat és una mica més justa»

El conseller d’Interior, de la Generalitat de Catalunya Joan Ignasi Elena, va assegurar ahir que arran de la detenció del presumpte autor de la violació, «avui la nostra societat és una mica més justa». El titular d’Interior també va posar en valor la feina d’investigació que ha fet la policia catalana i que ha permès arribar a la detenció d’ahir i el fet que no hi hagi hagut filtracions a l llarg d’aquests mesos. El conseller també va explicar que la víctima ha estat acompanyada en tot moment pel cos policial i que també ho va estar aquest dijous, amb motiu de la detenció.

D’altra banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes de l’executiu català, Tània Verge, va anunciar ahir que la Generalitat es personarà com a acusació popular en aquest cas d’agressió sexual.

«Celebrem la detenció del presumpte agressor perquè implica que per fi es podrà fer justícia. Cap agressió a les dones ha de quedar impune», va declarar Verge després de l’arrest del sospitós. La titular de la cartera d’Igualtat i Feminismes va reivindicar que «sabem que els processos judicials ajuden a la recuperació de les víctimes sobretot quan hi ha una escolta activa i respectuosa a les dones, sense revictimització: en això també hi estem treballant».