Almenys 44 presos han mort per un motí registrat aquest dilluns de matinada en una presó de la ciutat equatoriana de Santo Domingo, segons un balanç publicat per la Fiscalia. El Govern ha destacat que 80 interns han pogut ser capturats després de la fugida.

El president equatorià, Guillermo Lasso, ha traslladat el seu condol als familiars. "El meu més sentit condol als familiars i coneguts dels morts en l'amotinament a la presó de Santo Domingo. Aquest és un lamentable resultat de la violència entre bandes", ha publicat en Twitter.

"El ministre de l'Interior, Patricio Carrillo, està a càrrec dels operatius per a recuperar la pau", ha apuntat el mandatari equatorià. Desenes de familiars dels presos s'han desplaçat fins als exteriors de la presó per a poder conèixer més informació després de conèixer la difusió a les xarxes socials d'interns assassinats en passadissos, segons ha informat el diari equatorià 'L'Univers'.

La massacre ha tingut lloc el dia en què Fausto Salines ha assumit el comandament de la Policia Nacional. El mateix Salines ha explicat que uns 40 presos que van intentar escapar i van ser capturats després de l'amotinament, encara que més tard s'ha informat que han estat 80 els detinguts.

El nou comandant de la Policia ha explicat que la renyina estaria lligada al trasllat d'un reu de la presó de la Roca de Guayaquil a la de Santo Domingo. "La presència d'aquesta persona genera una pugna", ha indicat.

Aquesta és la segona massacre que es produeix en una presó del país en els últims dos mesos. A l'abril 20 reclusos van ser assassinats en la presó de Turi (Equador) en una baralla vinculada per la Policia a una disputa entre bandes.

El Govern de Guillermo Lasso ha promès reformar el sistema penitenciari, marcat de manera recurrent per incidents que arriben fins i tot a cobrar-se desenes de vides. Només l'any passat haurien mort uns 300 reclusos, per la qual cosa l'Executiu ha plantejat una sèrie d'iniciatives, entre elles un cens penitenciari.