Una exparella del presumpte violador d'una menor a Igualada la nit de Tots Sants del 2021 ha declarat davant del jutge que l'individu la pegava i que va abusar d'ella almenys cinc vegades, segons l'acta que ha avançat TVE i a la qual ha tingut accés l'ACN. La jove descriu l'individu com a narcisista, gelós, amb problemes amb l'alcohol i agressiu, i revela que el pare abusava d'ell, de la germana i de la mare. Totes les agressions es van produir en episodis d'embriaguesa de l'home, que en una ocasió va apallissar la jove fins a deixar-la mig inconscient i després la va penetrar analment, segons ha relatat al jutge. La relació va durar set mesos, sis dels quals van compartir domicili.

La jove va començar a sortir amb l'ara empresonat l'agost del 2021, i cap al setembre van anar a viure junts. Segons la declaració, al principi la relació no era dolenta, però tot va empitjorar pel problema amb la beguda. La jove ha indicat que quan s'emborratxava l'individu es posava agressiu, i hi ha relacionat els abusos que el pare cometia amb ell, amb la germana -de la qual ell també va abusar- i amb la mare.

A principis d'octubre la jove va rebre la primera pallissa. L'individu la va colpejar per tot arreu i la va deixar mig inconscient. Després la va penetrar analment. Aquesta situació es va repetir amb quatre cops més, sempre amb el mateix patró: l'individu arribava borratxo, es discutia amb ella -habitualment per qüestions de gelosia- i després l'agredia i hi mantenia relacions sexuals. A la declaració la jove afirma que en aquestes altres ocasions el sexe després de les pallisses va ser consentit.

També explica que l'home volia aïllar-la de les amistats, i que va arribar un moment que ella només sortia si ho feia ell, per evitar problemes. La relació va acabar el febrer del 2022 quan, aprofitant que ell estava fora de casa per feina, la jove va abandonar el domicili.

8 de cada 10 dones han patit violència masclista a Catalunya, però només 1 ho ha denunciat

Un 78,8% de les dones que viuen a Catalunya ha patit algun tipus de violència masclista al llarg de la vida, segons els resultats de l'informe 'Enquesta sobre violències sexuals' elaborat per primera vegada al Principat. Només un 12%, però, ha presentat denúncia considerant tots els fets patits en la vida adulta. L'enquesta es va fer entre el novembre i el desembre del 2019 amb 10.015 entrevistes telefòniques a dones majors de 16 anys residents a Catalunya. L'estudi identifica i quantifica la victimització sexual a través de 21 tipus de violència sexual, així com la freqüència, les circumstàncies de l'agressió, l'agressor, l'impacte i les conseqüències en les dones i l'ús de serveis especialitzats arran de l'agressió.

Entre els motius pels quals les dones diuen que no denuncien hi ha el fet que no els consideren tan greus com per denunciar-los i iniciar el procés que tot això implica o bé el temor a què es posi en dubte la seva credibilitat. A més, de l'enquesta també se n'extreu que la falta d'informació, tant del procés com de quines agressions són punibles, són barreres a l'hora de denunciar les agressions sexuals. Les dones que sí han denunciat valoren amb un 8 sobre 10 el servei dels Mossos d'Esquadra en el moment de recepció de la denúncia.