L'incendi forestal de Castellar de la Ribera, que ja ha cremat unes 323 hectàrees entre ahir a la tarda i avui, podria haver estat causat per un llamp, segons els Agents Rurals. Es tracta d'un dels tres grans focs que actualment hi ha actius a Catalunya, juntament amb els d'Artesa de Segre i Corbera d'Ebre. En el cas de l'incendi del Solsonès, als Bombers de la Generalitat els preocupa que no s'acabi convertint en un gran foc. Pot arribar a cremar "desenes de milers d'hectàrees", ha alertat t el cap del cos David Borrell.

Els Bombers han estat treballant durant tota la jornada en la creació d'un primer eix de confinament de 5.000 hectàrees per estabilitzar el foc. El cap està actiu i preocupa sobretot la franja del migdia i tarda, quan tornaran a caure les humitats i hi haurà temperatures encara més elevades. Hi ha diferents focus, i el més extens i on s’estan destinant més mitjans és el de Sauró.

Hi ha un incendi principal i una dotzena de petits focus simultanis

Davant d'unes hores "clau" per la calor i les represes provocades pels llamps caiguts aquest dimecres a la tarda, els cossos d'emergències intentaran tenir el perímetre estabilitzat abans de les 10 de la nit d'aquest dijous. De fet, hi ha un incendi principal i una dotzena de petits focus simultanis provocats pels focs latents causats pels llamps, que poden revifar amb la calor i el vent durant els propers dies, o fins i tot noves tempestes seques. Tot i aquestes dificultats, esperen que després de les hores de màxima calor ja puguin concretar si el tindran perimetrat totalment o no. Hi treballen quatre mitjans aeris, 16 camions, 10 màquines pesades i la UME.

Time lapse de l'incendi de Castellar de la Ribera

Time lapse de l'incendi de Castellar de la Ribera

El cap d’intervenció, Santi Lleonard, ha alertat que aquest és un incendi molt complicat, que va començar en una situació de simultaneïtat de focs a tot Catalunya. Pel que fa a l’ús de mitjans aeris, ha explicat que tenen marcats uns períodes de descans i que les condicions meteorològiques no van permetre que poguessin treballar a Castellar de la Ribera dimecres al vespre. Un helicòpter ho va intentar però va comunicar que era impossible. “No és que es deixés com a última prioritat aquest incendi, sinó que ha estat un episodi d’incendis seqüencial. Si per a l’última emergència queda un camió doncs anirem amb un camió”, ha argumentat.

En aquest sentit, si l’avís va ser a tres quarts de vuit de la tarda, ha indicat que a dos quarts de deu ja hi havia 10 camions i una estructura mínima de comandament. “Tot i la llunyania i la manca de recursos aquí s’atén”, ha insistit. Els Bombers estan ara preocupats per la inestabilitat dels flancs quan s’entra ja en la franja més calorosa del dia. “Tornaran a caure les humitats, les temperatures seran més elevades i els focus secundaris que s’hagin pogut saltar fora del perímetre es poden reiniciar. És un perímetre molt inestable”, ha advertit Lleonard.

Temor per una nova tempesta seca

El focus de Sauró és el que té més perímetre i on s’hi estan dedicant més esforços. Es tem que es puguin repetir els llamps que van ser la causa inicial de l’incendi. També ha explicat que les primeres imatges que van arribar d’aquest foc eren “molt i molt preocupants”, i ha constatat que les condicions de partides són molt “extremes”, amb una onada de calor prèvia el maig i una vegetació molt estressada per un gener i febrer molt secs.

Es tracta d’una zona de masies aïllades. Els Bombers han demanat als residents que llaurin l’entorn de la seva propietat. Hi ha decretat un confinament preventiu però hi ha un pla preparat per si calgués fer una evacuació massiva.

Simultaneïtat de focs a tot Catalunya

Pel que fa als altres dos grans incendis que afecten Catalunya, el de Corbera d'Ebre, amb unes 400 hectàrees de perímetre creuen que el poden tenir delimitat aquest dijous al vespre, mentre que el d'Artesa de Segre (Noguera), amb unes 1.300 hectàrees afectades, té un potencial de creixement fins a les 5.000 hectàrees, molt per sota de les 20.000 previstes aquest dimecres, després que s'hagi pogut estabilitzar el flanc dret.

El cap operatiu dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha explicat que el gran objectiu fins les 10 de la nit d'aquest dijous és estabilitzar els focs de Corbera, que té un 80% del perímetre delimitat pels Bombers, i del Solsonès, i poder perimetrar el d'Artesa. Aquest últim té el flanc dret estabilitzat, però es deixarà cremar el flanc esquerre perquè crema en una zona de molt difícil accés. Això farà que en els propers dies pugui arribar a cremar unes 5.000 hectàrees com a màxim.

El foc ha envoltat masies a Castellar de la Ribera, al Solsonès Nia Escolà

400 efectius actius

Actualment hi ha uns 400 bombers en total treballant en els tres incendis, amb 19 mitjans aeris i 120 vehicles, agents rurals i uns 200 efectius de la Unitat Militar d'Emergències als focs de la Noguera i el Solsonès. Aquest dimecres a la tarda es va activar el nivell de mobilització M2 dels Bombers, que permet fer anar a treballar tots els bombers necessaris encara que estiguin de descans. No és el nivell més extrem de mobilització, però permet tenir suficients efectius als tres grans incendis i també als parcs de bombers per tenir coberts els serveis ordinaris. De fet, els Bombers de la Generalitat ja han demanat ajuda als Bombers d'Andorra, per cobrir el parc de la Seu d'Urgell, als d'Aragó, per ajudar en petits incendis a Ponent i l'Ebre, i als de Barcelona per cobrir serveis a l'àrea metropolitana.

Aquest dimecres van caure uns 14.000 llamps a Catalunya a causa d'un front de tempesta seca, cosa que va causar diversos focs i fins i tot es podrien generar en les properes hores, que es consideren clau.

Tres incendis menors a les comarques centrals

D'altra banda, també ahir a la tarda, es va declarar un incendi a Lladurs. En aquest cas, els bombers van rebre l'avís quan passaven cinc minuts de les sis de la tarda i a dos quarts de vuit ja el donaven per estabilitzat. A les 18.50h també es va rebre l'alerta per dos incendis a Coll de Nargó, a la zona de Gavarra, on s'hi van destinar 6 dotacions terrestres. Es tracta d’un parell de focs, molt propers l’un de l’altre, i en zona de difícil accés. Presumiblement, han estat originats per llamps.

Aproximadament mitja hora després, a les 19.22h es va rebre l'alerta per un incendi a Oliana, al paratge d’Ogern, on hi van treballar 2 dotacions dels Bombers.

Un tros de bosc i un vehicle calcinats pel foc de Castellar de la Ribera Nia Escolà

Campanya forestal

Justament ahir, el Departament d’Interior de la Generalitat va presentar la campanya forestal i va alertar de l’elevat risc d’incendi que hi ha enguany, especialment a les comarques centrals per la sequera i la calor.

«Encarem una de les campanyes més dures i llargues dels darrers anys, portem molt de temps amb poca pluja i una calor extraordinària, però a l’hora amb temperatures mínimes molt altes i una sequera extrema», va assenyalar el conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, en la presentació de la campanya forestal, ahir. Enguany l’hivern ha estat especialment sec a les comarques de l’eix Noguera-Bages, l’Anoia i el Garraf, motiu pel qual en aquestes zones el risc de patir un incendi és més elevat.

El nivell 2 del Pla Alfa, a 27 comarques

El nivell 2 del Pla Alfa, a 27 comarques


El cos d’Agents Rurals ha activat avui el nivell 2 del Pla Alfa a 27 comarques de Catalunya per l’elevat perill d’incendi forestal, a causa de les altes temperatures i les baixes humitats. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant de situacions de perill d’incendi forestal. Aquestes situacions de perill d’incendis es graduen en una escala de quatre nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa del Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El cos de Mossos d’Esquadra també participa en el dispositiu d’emergències regulant el trànsit per facilitar l’accés als equips d’emergència, així com col·laborant en el trasllat d’efectius dels Bombers fins als diferents punts d’extinció i en l’acompanyament de maquinària pesada i agrícola fins a les zones on han de prestar els seus serveis.

Això fa que la campanya forestal, que ja fa uns 20 dies que està en marxa, es dibuixi com una de les més complicades dels darrers anys, amb un grau d’intensitat que ja comença a elevar-se, però també més llarga del que és habitual. «Venim d’un hivern sec, que ve d’un altre hivern sec», va advertir Elena.

Per fer-hi front, es disposa de més de 5.000 servidors públics, amb un reforç del cos de Bombers de la Generalitat amb 500 contractes temporals, entre els quals 360 ajudants d’ofici forestals, 65 operadors de control i mig centenar de conductors, personal tècnic i administratiu. Per portar a terme les tasques d’extinció es farà ús d’uns 1.200 mitjans terrestres i d’una quarantena d’aeris, entre els quals 24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac i 2 hidroavions.

El Govern es planteja tancar parcs naturals aquest estiu pel risc d'incendis

 La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha avisat que el Govern es planteja "tancar parcs naturals" aquest estiu pel risc d'incendis. "Serem absolutament prudents i amatents", ha remarcat aquest dijous en un acte a Forum Europa – Tribuna Catalunya. Mentre continuen les tasques d'extinció de l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre (Noguera), i del de Corbera d'Ebre (Terra Alta), la consellera ha admès que les dotacions que tenen previstes per aquest estiu "segurament" no seran suficients, especialment si els incendis són "simultanis": "Estem preparats, però la situació cada vegada és més complicada".