Cas Obert - Regió7

Cas Obert - Regió7

L’aclarida del bosc, una solució per reduir l’impacte en cas de foc

La Diputació presenta en punts cremats el 1994 a Castelltallat la gestió que fa d’espais perquè, si hi ha un incendi, la propagació de les flames sigui més lenta. També es facilita la feina dels Bombers

A la dreta i en primer terme, la zona on s’ha aclarit el bosc. A l’esquerra i al fons, no s’hi ha actuat | ALEX GUERRERO

El juliol del 1994 la serra de Castelltallat va quedar arrasada per les flames i un cop el foc estava extingit, el gris i el negre dominaven el paisatge. Amb el pas dels anys els arbres han tornat el verd a la serra i ho han fet amb una intensitat tan elevada que en alguns punts el bosc és gairebé impenetrable i això suposa que en cas d’incendi, aquest pugui avançar molt ràpidament.

El dispositiu de la Diputació es va presentar a Sant Mateu | ALEX GUERRERO

Per minimitzar l’impacte del foc, la Diputació de Barcelona treballa en la gestió forestal de diverses finques de l’entorn. Aquesta gestió consisteix en fer aclarides en aquestes zones on hi ha una elevada densitat d’arbres, que en alguns punts podien arribar a ser d’entre 30.000 i 50.000 per hectàrea, amb uns arbres extremadament prims i allargats que es fan una dura competència entre ells pels recursos que hi ha a la terra. En les aclarides que es fan se seleccionen els millors exemplars que cal deixar dempeus i es redueix la densitat a un miler de peus per hectàrea. En aquesta primera actuació, a part d’eliminar l’excés d’arbres, també es tallen les branques més baixes per evitar que un foc acabi pujant cap a la part superior, fet que en dificultaria l’extinció. També es deixen totes les restes al terra perquè no tenen cap valor econòmic però en un parell d’anys s’acaben desintegrant i a més, mentre dura tot el procés, dificulten el creixement del sotabosc. Amb aquesta primera actuació, «d’entrada sembla que el bosc queda molt despoblat, però al cap de tres o quatre anys, els arbres creixen amb molta més força perquè no tenen competència», explica l’enginyer forestal Lluís Serra.

I això es tradueix en què els arbres tenen uns troncs i una copa molt més amples. També detalla que amb una aclarida no n’hi ha prou i al cap d’uns anys s’ha de tornar a actuar a la zona, si no és que l’espai es converteix en una zona de pastura i els animals mantenen el sotabosc i les branques més baixes a ratlla. En cas que no hi hagi bestiar, és ja en la segona actuació, quan alguns dels arbres que es retiren es poden començar a usar per fer biomassa encara que no serà fins a almenys en una tercera fase quan aquests pins blancs seran aprofitables per a la indústria de la fusta i l’explotació del bosc serà rendible en termes econòmics.

A més, quan es fan les aclarides, si entre els pins hi ha algun roure o alzina, es prioritza deixar-hi aquestes espècies que en cas d’incendi poden rebrotar.

Els punts on actua la diputació són les anomenades zones d’actuació prioritària i es trien en funció del tipus de bosc que hi ha, l’orografia del terreny i també en com hi podria evolucionar un hipotètic incendi. També es tenen en compte els bombers i les associacions de propietaris, ja que es tracta de boscos privats i el titular n’ha d’autoritzar l’actuació.

Sobre les reticències que pot generar el fet de tallar arbres, el cap de l’Oficina de Prevenció d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, Jaume Minguell, va subratllar que «no és tan important tallar un arbre, sinó tallar l’arbre adequat en el lloc adequat». En aquest sentit, va afegir que «l’extinció és el fracàs de la prevenció, no és la solució sinó el mitjà com responem a una problemàtica que no hem estat capaços de resoldre abans».

La Diputació demana «responsabilitat» per evitar incendis a l’entorn forestal

El diputat Valentí Junyent insisteix que el «el més important és que els focs no s’iniciïn»

La Diputació de Barcelona va presentar ahir, a Sant Mateu de Bages, el seu pla d’informació i vigilància contra incendis forestals d’enguany que s’allargarà fins l’1 de setembre. El diputat provincial de mobilitat, d’espais naturals i prevenció d’incendis forestals, el manresà Valentí Junyent, va fer una crida a la «responsabilitat» de la ciutadania per evitar incendis «més enllà dels esforços que hi aboquen les administracions que mai seran suficients». En aquest sentit, va assenyalar que «el més important és que no s’iniciïn».

Junyent també va destacar la importància de la gestió forestal i va remarcar que el bosc «s’ha de gestionar bé i s’ha de treure el mantra que tallar un arbre és un sacrilegi» ja que tallar l’arbre adequat pot evitar incendis.

Jaume Minguell, cap de l’oficina de prevenció d’incendis de la Diputació, va remarcar que l’actuació de l’ens és «complementària» i que enguany el seu dispositiu compta amb 93 vehicles, 53 càmeres de videovigilància i 30 torres de guaita repartides per tota la província. Després de recordar que la campanya d’enguany ha començat de forma «molt abrupta» pels incendis de fa dues setmanes, va pronosticar un any «molt dur» i també va insistir en demanar «màxima prudència». També va dir que l’objectiu del dispositiu de la diputació de Barcelona és «reduir incendis» i «detectar focs el més ràpid possible perquè siguin el més petits possible».

Per la seva banda, el president del Secretariat de la Federació d’ADF, Xavier Jovés, va reivindicar la tasca que fan aquestes agrupacions en la prevenció i l’extinció d’incendis. «Som gent del territori» i «per molt que ho intentin ningú ens prendrà la feina de defensar el territori», va dir. També va assegurar que malgrat que la «flama excita» això només es produeix quan «s’escapa la prevenció i hem de sortir a actuar» i va insistir en què per part de les ADF «volem cuidar el territori». També va recordar, que ara mateix tothom té telèfon mòbil a la butxaca i que per tant, és molt fàcil alertar al 112 en cas que hi hagi un incendi.

Compartir l'article

stats