Cas Obert - Regió7

Cas Obert - Regió7

Gairebé el 25% d’adolescents de la Catalunya Central fa un consum de risc d’alcohol

Es tracta de la substància més consumida entre els joves

Alumnat que ha participat en la primera onada del programa FUB-UMANRESA

L’alcohol és la substància que pot crear addicció més consumida entre els adolescents de la Catalunya Central. A més, gairebé el 25% dels adolescents fa un consum de risc d’aquesta substància, segons es desprèn de l’informe Comportaments i necessitats de salut de l’alumnat de secundària, cicles formatius i batxillerat de la Catalunya Central i que està liderat per la Universitat de Vic-Universitat de la Catalunya Central.

Segons el treball, en el qual hi han participat 7.319 alumnes d’entre 12 i 18 anys de 65 centres de la Catalunya Central, tant la quantitat com la freqüència de consum d’alcohol augmenta molt amb l’edat. En aquest sentit assenyala que el 23,2% dels nois i el 24,8% de les noies fan un consum de risc d’alcohol.

Pel que fa a altres substàncies, segons el treball, l’edat mitjana d’inici del consum de tabac de les persones adolescents és gairebé als 14 anys i la del cànnabis entre els 14 i els 15 anys. Mentre que el consum de tabac diari és més prevalent en noies que no pas en nois, amb el cànnabis passa el contrari, doncs els nois presenten percentatges de consum lleugerament més elevats que les noies. Les persones de nivell socioeconòmic desafavorit presenten una major prevalença de consum de tabac i consum de risc de cànnabis, respecte la resta.

Més enllà del consum de diferents substàncies, el treball també assenyala que les noies tenen pitjor estat anímic i més dificultats per complir els àpats adequadament

D’entre les dades publicades a l’informe s’ha trobat que el 25,8% de les noies i el 12,3% dels nois de la Catalunya Central afirmen tenir un estat d’ànim baix. No només s’han identificat desigualtats de gènere pel que fa al benestar emocional, sinó també desigualtats socials, ja que les persones de nivell socioeconòmic desafavorit són les que reporten un estat d’ànim més baix en comparació a la resta.

Per altra banda, els resultats determinen que una elevada proporció de l’alumnat necessita canvis en la seva dieta o segueix una alimentació poc saludable d’acord amb l’Índex d’Alimentació Saludable per a la població espanyola, especialment els nois. Alhora, s’observa que un alt percentatge dels adolescents (19,4% de les noies i 13,8% dels nois) no esmorzen, i que les noies de famílies desfavorides se salten més l'esmorzar que les de posicions socioeconòmiques més afavorides.

Poca activitat física

Pel que fa a l’activitat física, l’estudi constata que més de la meitat de la mostra no compleix les recomanacions de pràctica d’activitat física diària realitzades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), xifres més elevades en noies (62,7) que en nois (39,9%). A més d’aquestes diferències, trobem desigualtats socials en tant que les persones de nivell socioeconòmic desafavorit són les que més incompleixen les recomanacions d’activitat física o sedentarisme.

Ús problemàtic del mòbil

Finalment, les dades constaten que un 51,8% dels nois i un 60,1% de les noies de la Catalunya Central tenen problemes ocasionals o freqüents amb l’ús del mòbil. Com en altres aspectes de salut, les persones de posicions socioeconòmiques desafavorides, i especialment les noies, són les que presenten més problemàtiques relacionades amb l’ús del mòbil.

L’estudi evidencia la importància de seguir monitoritzant els comportaments de salut de les persones adolescents i posar el focus en els grups més vulnerables a l’hora de desenvolupar les polítiques públiques i fer recomanacions de salut amb l’objectiu de pal·liar o fer front a les existents desigualtats en salut.

Compartir l'article

stats