Un incendi ha afectat aquest dimarts a la tarda una mica més de 20 hectàrees de vegetació agrícola i forestal a Pujalt. Segons han assenyalat els Agents Rurals, tots els indicis apunten que aquest foc ha estat originat per l’electrocució d’un ocell en un suport d’una línia elèctrica.

Els serveis d’emergències han rebut l’avís de l’incendi pocs minuts després de les tres de la tarda. En un primer moment l'han atacat amb un total de nou mitjans aeris i 26 de terrestres per evitar la seva propagació. Poc després han aconseguit confinar-lo entre camins i camps llaurats, encara que també ha afectat massa forestal. El principal obstacle ha estat contenir-lo en el seu esquerra un cop ja l’havien aturat l’avançament de les flames en el seu flanc dret. 

L'ocell que han trobat els Agents Rurals electrocutat per un pal elèctric a Pujalt AGENTS RURALS

A més dels bombers, en les tasques per extingir aquest incendi també hi han participat diferents Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) dels municipis de la zona. Quan faltaven tres minuts per les sis de la tarda, els bombers han donat el foc per estabilitzar però anit, tot i que les flames no avançaven, diverses unitats dels bombers continuaven treballant a la zona.

En concret, segons el balanç provisional dels Agents Rurals, l’incendi ha afectat total de 20,69 hectàrees. D’aquestes, 14,34 són terrenys agrícoles i les 6,34 restants són de massa forestal.

El foc, segons han informat els Bombers de la Generalitat, ha passat molt a prop del nucli de La Guàrdia però no hi ha hagut cap afectació a persones segons ha confirmat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Vista aèria de l'incendi

Vista aèria de l'incendi Agents Rurals

El foc Sant Mateu, extingit

D’altra banda, avui al vespre els Bombers de la Generalitat han donat totalment per extingit l’incendi que aquest dilluns passat es va originar a Sant Mateu de Bages. El foc, que va cremar una mica més de tres hectàrees i mitja va portar el record del gran incendi del Bages-Berguedà del 1994 perquè es van iniciar just en la mateixa data, el 4 de juliol.

En el cas del foc de dilluns, el seu origen, segons van assenyalar els Agents Rurals va ser la combustió interna d’una màquina recol·lectora que va afectar la vegetació del camp en el qual estava treballant, a la finca de La Rabassola i es va anar estenent. Durant la jornada, els bombers van continuar remullant la zona, fins que a un quart de vuit del vespre, després de fer una revisió a tot el perímetre i no detectar-hi punts calents el van donar per extingit. El balanç final provisional és de 3,6 hectàrees cremades.

Pel que fa al risc d’incendi, les comarques del Bages i l’Anoia són entre les 10 de tot Catalunya que continuen amb el pla Alfa en un nivell dos sobre un màxim de tres.