Amb els termòmetres disparats (a Artés fins als 38,2ºC; a Organyà, fins als 37,7ºC; i a Manresa, fins als 35,5ºC), el Departament d'Interior ha anunciat aquest dijous una bateria de restriccions per evitar incendis forestals i que aniran des d'aquest divendres i fins a dimarts vinent. La principal d'elles, el tancament de l'accés a nou massissos i parcs naturals. També es limita la circulació motoritzada en el medi natural, exceptuant residents i activitats inajornables.

La Direcció General d'Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per a 275 municipis de 20 comarques i preveu l'accés restringit a nou massissos: Montgrí, Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A més de la restricció d'accessos a zones naturals, en els municipis que es troben en aquest nivell del Pla Alfa queden suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli. I també es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi .

Prohibit treballar al camp amb màquines entre les 12 i les 18 h

D'altra banda, se suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.

El pla Alfa previst per al 15 de juliol

No es poden utilitzar eines radials a menys de 500 metres del bosc

Alhora, se suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes, i es restringeix l'ús d'eines com radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si s'han d'utilitzar per motius de força major s'ha de comunicar a agents rurals.

Dilluns es valorarà si és necessari prorrogar les mesures

Totes les mesures seran vigents des de les 00.00 hores de demà divendres dia 15 de juliol fins a les 00.00 hores de dimarts dia 19, excepte les dues relatives a activitats de lleure i esportives que seran vigents a partir de les 12 hores de divendres amb la mateixa finalització.

Segons Interior, es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari prorrogar les mesures a partir de llavors o adoptar-ne d'altres.