La zona on l'incendi del Bages ha tingut un impacte més important, pel que fa als habitatges, és la urbanització de River Park. Així ho ha confirmat el cap de Bombers, David Borrell, que ha afirmat que "hi ha desenes de cases afectades, algunes de forma parcial i altres cremades totalment".

El cap dels Bombers ha dit que la ubicació de la urbanització ha estat "fatídica", ja que es troba dalt d'una carena i el foc hi ha impactat amb la "màxima virulència". També ha explicat que els bombers no van poder defensar les cases en alguns moments per motius de la pròpia seguretat i que van centrar-se a mitigar l'impacte del foc, sabent que no el podrien evitar completament.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha confirmat que el foc ha afectat l'estructura de dues cases de la urbanització i la part exterior d'altres, sobretot a la zona sud-est. 

Accessos tallats a la urbanització de Les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages, aquest dilluns Oscar Bayona

Prop de 200 evacuats s'han repartit aquesta nit entre tres centres i cases de familiars i amics. Segons l'actualització del Conseller Joan Ignasi Elena, quatre persones han resultat ferides lleus a causa de l'incendi.

De moment, l'incendi que des d'aquest diumenge crema al Bages ja ha afectat 1.614,64 hectàrees, segons dades provisionals dels Agents Rurals. D'aquestes, 343,40 són de l'Espai d'Interès Natural (EIN) de Sant Llorenç del Munt i l'Obac; 1.364,67, forestals, 145,52, agrícoles i 102,43, de terreny urbà. 

L'estratègia dels Bombers

Ara, els treballs dels efectius a la zona se centren en mitigar el flanc dret del foc, que és el que més "preocupa", segons el mateix Borrell. Els Bombers s'han fixat una estratègia que consisteix a escanyar-ne el perímetre treballant des de la cua fins al cap. Així, es vol evitar que s'escampi dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

El flanc esquerre està contingut en una zona esquitxada de pistes forestals i camps, i limitada per la C-16. En aquest indret, a primera hora del matí no hi havia pràcticament flames. A les 11.30 h hi havia 133 vehicles terrestres i 10 mitjans aeris treballant per apagar les flames.

Es mantenen les prohibicions

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena ha confirmat que prorrogaran uns dies més les restriccions per l'alt risc d'incendi davant l'onada de calor, que van entrar en vigor divendres passat. Els municipis afectats per les mesures -inicialment 275- podran variar en funció de la situació climàtica, ha dit a Catalunya Ràdio. Tot i que no n'ha donat més detalls en espera de la reunió del Pla especial d'emergències per incendis forestals (INFOCAT) que tindrà lloc aquest dilluns, Elena ha assenyalat que la situació és "extrema" i que el més "prudent" és mantenir les restriccions davant l'acumulació de calor i la sequera, encara que les temperatures puguin baixar una mica. A més, la calor rebrotarà a finals de setmana, segons les previsions. El conseller també s'ha reunit amb alcaldes i alcaldesses de la comarca per fer front a la situació.