Dos trens de Rodalies van estar a punt de xocar frontalment ahir a la tarda a tocar de l’estació de la Renfe de Manresa quan circulaven en direccions oposades per la mateixa via. Els dos combois, un que anava en sentit Barcelona i l’altre que estava a punt d’arribar a Manresa, van quedar aturats a uns escassos trenta metres l’un de l’altre, passat el pont de la Guia. Tot i l’ensurt, cap de la setantena de passatgers que viatjaven en un dels trens va resultar ferit.

L’incident va produir-se quan faltaven uns cinc minuts per les set de la tarda quan un comboi que sortia de l’estació d’Adif de Manresa i que anava buit, es va trobar de cara amb un que anava cap a aquesta estació. Aquest última tren portava una setantena de passatgers. Alguns dels viatgers, quan feia gairebé una hora que estaven a l’espera de ser evacuats, van decidir sortir pel seu propi peu i arribar a l’estació de Manresa caminant per les vies. Finalment, però, Bombers de la Generalitat i la Policia Local van participar en les tasques d’evacuació del passatge que quedava al tren. Per la seva banda, Protecció Civil va activar en nivell de prealerta el pla Ferrocat.

Segons van informar fonts d’ADIF, que investiguen els fets, s’estaven fent unes maniobres a l’estació de Manresa quan els dos trens es van trobar de cara. Les mateixes fonts destacaven que s’havien activat tots els sistemes de seguretat i s’havia evitat una tragèdia. També insistien en què en el tram de Manresa a Terrassa s’hi està instal·lat els sistema RTMS per millorar la seguretat i evitar situacions com aquesta.

Arran dels fets, també va quedar totalment interrompuda la circulació ferroviària entre les estacions de Calaf i de Sant Vicenç de Castellet, fet que afectava els trens de les línies R4 i R12. Per als passatgers es va establir un serveis alternatiu de transport per carretera. La circulació s'ha restablert aquest dimarts al matí.

El 2019 hi va haver un xoc mortal

En l’accident d’ahir no hi va haver danys personals perquè els dos trens van quedar frenats abans de la col·lisió. Aquesta situació, però, recorda l’accident que es va produir la tarda del 8 de febrer del 2019 quan dos trens van xocar frontalment en aquesta mateixa línia i va morir la maquinista d’un dels combois, una jove de 26 anys.

 A més a més, en l’accident un centenar de passatgers van resultar ferits de diferent gravetat, però sis dels quals amb pronòstic greus. L’accident va tenir lloc a l’alçada de l’antic baixador de Castellgalí quan, com ahir a la tarda, dos trens circulaven en direccions oposades per la mateixa via. Aquest sinistre va tenir lloc quan encara no feia ni tres mesos d’un altre accident mortal en aquesta mateixa línia. En aquest cas va ser a l’alçada de Vacarisses quan un tren va accidentar-se al trobar-se amb una esllavissada de grans dimensions. En el sinistre hi va morir un veí de Castellbell de 36 anys i mig centenar de passatgers van resultar ferits.