El servei de teleassistència de la Diputació de Barcelona ha fet aflorar 13 possibles casos de maltractaments a persones grans a les comarques centrals durant el 2021. D’aquests casos, 8 han estat a l’Anoia, tres al Bages i se n’ha detectat un al Berguedà i un altre al Moianès.

El maltractament a les persones d’edat avançada és un fenomen complex, ocult i que a més a més penalitza molt a la persona que ho pateix, segons explica Pilar Martínez, que és la directora del Programa de Promoció de l’Autonomia i Prevenció de Maltractaments a Persones Grans de la Diputació de Barcelona.

Davant les dificultats per detectar aquests casos, Martínez detalla que la diputació fa accions formatives als equips de l’ens i també de les administracions locals que treballen amb la gent gran per tal de poder trobar aquest tipus de violència. També detalla que quan es detecta un possible cas a través dels serveis de teleassistència, aquest es deriva a serveis socials que són els que llavors es posen en contacte amb la persona afectada i s’estableix un pla d’intervenció individual per tal de poder protegir la víctima. Els tipus de violència més freqüents són la física, la psicològica i també l’econòmica.

Martínez detalla que, a més, la majoria de maltractaments provenen de l’entorn de confiança de la víctima i que els casos més freqüents són de mares que pateixen maltractaments per part dels fills o les filles, seguits dels que procedeixen per part de la parella, ja sigui de l’home cap a la dona a o l’inrevés. En tercer lloc també hi ha els nets i les netes. 

Aquesta relació de proximitat, diu, que fa que en la gran majoria de casos, la víctima opti per no denunciar. Tot i això, afirma que per part de la diputació posen els fets en coneixement de la judicatura i que també es prenen mesures per protegir la víctima. També s’entrevisten amb la víctima i s’adopten mesures per protegir-la. Un pot ser l’ingrés en una residència quan hi ha convivència entre les parts, encara que això a vegades, diu Martínez pot suposar una «doble penalització» per a la persona. 

Per aquesta raó, entre altres mesures que es prenen quan es troben aquests casos són incrementar les trucades del servei de teleassistència, incrementar les visites al domicili per part serveis socials i també voluntaris tot reduint al mínim possible el temps que passen junts víctima i maltractador. 

Pel que fa a l’opció de la denúncia, assegura que a la víctima li ofereixen assessorament jurídic i li posen sobre la taula l’opció de denunciar. Encara que habitualment no hi ha denúncia, en el cas que la víctima decideixi fer el pas, Martínez diu que aleshores ja són jutge i fiscal qui es fan càrrec de la situació i decideixen quins són els passos a seguir. 

Factors de risc

Tot i que Martínez posa èmfasi en què cada cas és diferent, si que s’han detectat alguns factors que incrementen el risc que la persona sigui objecte de maltractaments. Així, el fet que la víctima tingui algun tipus de dependència, discapacitat, pateixi depressió, un deteriorament cognitiu o tingui un nivell socio-econòmic baix són factors que sols o combinats entre alguns d’ells, increment aquest risc.

La prevenció

Una forma de prevenir maltractaments, explica la directora del programa de la Diputació, és cuidar la persona cuidadora per evitar el seu esgotament. També diu que cal evitar l’aïllament de la persona gran, de manera que aquesta pugui estar connectada amb la família, les amistat i la comunitat en general. També afirma que cal «empoderar» les persones grans perquè, recorda, són «ciutadans de ple dret». Finalment, remarca la necessitat de conscienciar per evitar el maltractament.

El servei fa més de 2.100 trucades les comarques centrals per les altes temperatures

El servei de teleassistència de la Diputació de Barcelona ha fet un total de 2.161 trucades als seus usuaris en el marc de la campanya Consells per fer front a la calor. Les trucades es fan des del passat 1 de juny i durant aquest mes d’agost també s’han fet trucades relacionades amb els ruixats i les tempestes que s’han produït en les darreres setmanes.

Segons explica la Diputació en una nota de premsa, si en el marc d’aquestes trucades es detecta qualsevol incidència o cas especial a l’habitatge que pugui generar una major vulnerabilitat davant dels efectes de la calor o dels temporals, se n’informa als serveis socials de l’ajuntament corresponent i també s’està en contacte amb els serveis d’emergències per si es produeix alguna incidència. 

Pel que fa a la relació de trucades per comarques, al Bages se n’han fet un total de 1.207 entre l’1 de juny i el 15 d’agost, a l’Anoia s’ha trucat a 578 usuaris, al Berguedà 308 i finalment al Moianès s’han fet 68 contactes.