La nena de 20 mesos morta a la Bisbal d’Empordà a conseqüència de l’impacte d’una bola de gel caiguda del cel és la primera víctima mortal a Europa per una calamarsada des del 1997, segons els registres de l’European Severe Storms Laboratory (ESSL) (Laboratori Europeu de Tempestes Severes).

Segons ha informat la investigadora del National Center for Atmospheric Research (NCAR-science) Anna del Moral Méndez, d’acord amb l’European Severe Weather Database, les últimes morts a causa d’una pedregada van ser quatre persones a Romania el 20 de juny de 1997.

El Laboratori Europeu de Tempestes Severes porta a terme investigacions sobre clima sever i recolza la comunitat investigadora operant l’European Severe Weather Database, on es recullen les dades dels esdeveniments meteorològics violents que es produeixen a Europa.

El meteoròleg Oriol Rodríguez Ballester ha recordat en el seu compte de Twitter que l’ESSL va analitzar el 2019 un total de 39.537 casos de calamarsa a Europa inclosos a l’ESWD fins al 31 de desembre de 2018 i «van veure que les morts per pedregada són extremadament poc habituals, amb l’únic cas de quatre morts el 20 de juny de 1997 a Romania».

«També van comprovar que els ferits solen estar relacionats amb els episodis amb pedres d’un diàmetre de més de quatre centímetres i que el nombre de ferits augmenta a l’incrementar-se el diàmetre de la calamarsa», ha afegit el meteoròleg, que ha remarcat que durant el període de l’estudi hi va haver a Europa 96 calamarsades amb ferits.

Rodíguez Ballester ha puntualitzat que «cal tenir en compte que aquest tipus d’estudis tenen limitacions importants quant a les dades, perquè depenen molt de l’observació i que la informació arribi a la base de dades, un fet que ha millorat molt en els últims anys amb les xarxes socials i els ‘smartphones’».