Dues turistes han mort aquest dimarts i tres persones més han resultat ferides en l'accident d'un globus aerostàtic a la Capadòcia, a Turquia, segons ha informat en un comunicat l'oficina del governador de la província de Nevsehir. Les dues víctimes són de Lloret de Mar i formaven part d'una expedició de dones que va sortir de viatge ahir. El globus es va enlairar des del districte d'Avanos a les 7.25 hores i va haver de fer un aterratge forçós a la localitat de Göreme a causa d'una ràfega sobtada de vent a les 8.50 hores. Durant l'aterratge, dues dones de 62 i 64 anys han perdut la vida i tres persones més, del mateix grup de turistes de Lloret, han resultat ferides. En el globus viatjaven 28 passatgers i dos membres de la tripulació.

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha informat que, arran de l'accident, cinc persones més han hagut de ser hospitalitzades. Dues de les víctimes ja han rebut l'alta i tres continuen ingressades, una d'elles en estat crític a la UCI. Totes les víctimes formaven part d'un grup de 22 persones de Lloret de Mar que van sortir ahir de viatge.

L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha afirmat que avui és un dia "molt dur" per a la població. El viatge l'havia organitzat l'agència de viatges lloretenca 'Tastets de món' on, precisament, hi ha un cartell a l'entrada informant que el negoci estaria tancat del 17 al 24 d'octubre. L'expedició la formaven 21 dones de la població i també una responsable de l'agència de viatges que acompanyava al grup.

"Les persones que integraven l'expedició són totes persones conegudes al municipi i malauradament dues han traspassat i tres més estan hospitalitzades", ha exposat Dulsat que remarca que han pogut parlar amb les famílies per traslladar el condol de tot el municipi. L'ajuntament ha decretat tres dies de dol i les banderes onegen a mig pal.

Serret s'ha traslladat fins a Lloret de Mar, des d'on ha lamentat la tragèdia i ha informat que des del primer moment el Govern ha estat en contacte i ha ofert ajuda i suport a les autoritats locals, al Ministeri d'Afers Exteriors i també al cònsol d'Ankara que ha desplaçat el mateix ministeri a la zona.

"Ens hem posat en marxa per poder donar suport, sempre amb plena coordinació amb el Ministeri i les autoritats locals, oferint suport psicològic i acompanyament a les famílies", ha precisat la consellera. El Govern també ha activat els departaments de Salut i d'Interior per ajudar a fer les tramitacions per al retorn, tant la repatriació de les víctimes mortals com de les persones que estan hospitalitzades i la resta de membres del grup.

Al llarg del matí, Acció Exterior ha posat en marxa els protocols que s'activen en casos d'emergències de catalans a l'estranger. La coordinació amb l'Ajuntament de Lloret de Mar també ha estat "immediata i prioritària".

El Govern també ha activat els canals de suport a les famílies afectades, concretament el servei de suport psicològic per a les famílies que ho necessitin, i Exteriors està en coordinació amb els Departaments de Salut i Interior per fer l'acompanyament. El Govern té un representant a Istanbul a disposició dels familiars de les víctimes i de totes les persones afectades per acompanyar-los i ajudar en tots els tràmits que puguin sorgir, en coordinació amb autoritats locals i Ministeri. El Departament d'Acció Exterior també ha habilitat el correu emergencies.exteriors@gencat.cat per a aquells ciutadans que requereixin de més informació sobre l'accident.

Serret i Dulsat han subratllat que la prioritat és acompanyar els afectats i han descartat informar sobre detalls concrets de l'accident, remarcant que hi ha una investigació oberta per esclarir-ne les causes.