El simulacre de risc químic que s'ha fet aquest dimecres al Camp de Tarragona ha estrenat el sistema d'avisos a telèfons mòbils. La primera valoració 'in situ' dels responsables de Protecció Civil i del consell assessor del Plaseqta -format principalment per dirigents polítics- ha estat positiva, ja que segons han assegurat les 20 sirenes han funcionat correctament i els missatges als telèfons mòbils també han arribat.

En l'exercici, que ha simulat una fuita de clor en una empresa del polígon químic sud de Tarragona, hi han participat una cinquantena de tècnics i voluntaris de Protecció Civil. Fins a 65.000 persones de Tarragona, Reus, Salou, Vila-seca i la Canonja estaven cridats a participar-hi. Diversos usuaris a les xarxes socials han compartit l'experiència a les xarxes. Hi ha qui ha mostrat el moment en què les sirenes sonaven pels carreres dels seus municipis, mentre que d'altres han ensenyat el missatge d'alerta que els ha arribat als telèfons mòbils.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Tarragona també ha ensenyat com atletes i vianants que es trobaven a l'Anella Mediterrània es confinaven als edificis propers. En total, els equipaments de la zona han confinat unes 800 persones. Són el Palau d'Esports de Catalunya i els pavellons de Riuclar, Bonavista i Campclar. També s'han confinat més de 80 persones al Centre Cívic de Torreforta, entre usuaris i treballadors. Una desena de persones transitaven pel carrer quan han sonat les sirenes i han entrat. També s'ha convidat a entrar les persones del carrer, al Centre Cívic de Bonavista on s'han confinat 23 persones i s'han abaixat persianes i s'han tancat portes.

Elena apunta que el simulacre és "el començament" de la prevenció

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha celebrat i agraït la participació ciutadana en el simulacre de risc químic que s'ha fet aquest dimecres al Camp de Tarragona. En la roda de premsa posterior a l'exercici, Elena ha afirmat que l'acció "no és el final de res" sinó que és "el començament d'una tasca" de prevenció "que s'ha de seguir fent". El responsable d'Interior ha assenyalat que en els 30 punts en els quals tenien informadors i observadors "el confinament ha estat notable". Amb tot, ha reconegut que caldrà "ajustar" algunes qüestions, com ara que els missatges d'alerta als mòbils arribin en l'idioma que està configurat l'aparell. Els alcaldes també han celebrat que s'hagi dut a terme la prova després d'anys de reclamacions.

"M'ha impactat molt perquè el mòbil ha vibrat molt, fins i tot més que les sirenes"

 Els clients d'un supermercat de la Canonja s'han confinat a l'establiment un cop han sonat les sirenes, puntualment a les 18.30h d'aquest dimecres. Molts d'ells estaven informats del simulacre i s'han tancat perquè sabien que és el que s'ha de fer en cas d'una emergència de risc químic. Han estat poques les persones que s'han quedat al carrer durant l'exercici. L'Elisabet Foguet ha explicat que ha tancat les finestres quan han sonat les alarmes i s'ha esperat els quinze minuts que ha durat la prova per anar a comprar.

Una dona parla per telèfon mentre espera amb la seva parella dins del supermercat que acabi el confinament durant el simulacre d'accident químic Mar Rovira (ACN)

Ella ha celebrat que s'hagi posat en marxa per primera vegada el sistema de missatgeria de telefonia. "M'ha impactat molt perquè el mòbil ha vibrat molt, fins i tot més que les sirenes", ha assegurat.