Després de dies de recerca intensa per localitzar el mossèn Xavier Castelló, perdut dijous passat als voltants del santuari de la Mare de Déu de Lord, els cossos de seguretat han decidit aturar el dispositiu de recerca fins a tenir nou indicis. Aquest dimarts efectius del grup subaquàtic dels Bombers han revisat el perímetre del pantà de la Llosa del Cavall amb barca per descartar que el cos de Castelló no es trobi a l'embassament. Al voltant d'1/4 de sis de la tarda, el cos ha anunciat el tancament del servei de recerca després de no trobar res al pantà.

El focus posat en punts de difícil accés

En el dispositiu de recerca d’ahir hi van treballar només l'equip dels GRAE, dues dotacions terrestres del cos de Bombers i bombers voluntaris de la Vall de Lord que van posar el focus en punts clau de difícil accés que haguessin pogut passar per alt durant els dies anteriors, com per exemple alguns canals situats entre la mola de Lord i el pantà de la Llosa del Cavall. Finalment, però, tampoc van tenir èxit.

Xavier Castelló, de 78 anys d'edat i resident al seminari de Solsona, va ser vist per última vegada dijous al migdia, poc després que arribés al santuari de la Mare de Déu de Lord acompanyant el vicari general del bisbat de Solsona, Marc Majà, que hi havia anat a fer una visita. Poc després d'arribar, al voltant de 2/4 de 12, va dir que anava a passejar per l'entorn del santuari. Aquesta va ser l'última vegada que se'l va veure, més concretament a la zona del cementiri. 

En veure que no apareixia ni a resar el rosari ni a dinar, els residents al santuari es van preocupar i, després de fer una petita recerca pel seu compte a l'entorn del complex i a Sant Llorenç de Morunys, van decidir avisar els serveis d'emergència a 2/4 de 4 de la tarda. Des de llavors Bombers va iniciar un dispositiu de recerca per mirar de localitzar-lo que encara seguirà actiu avui amb l’actuació del grup subaquàtic del cos. 

Zona on s'ha centrat la recerca del mossèn Xavier Castelló Jordi Cirera

Durant els dies que ha durat l'operatiu s'ha cobert un perímetre de 1.700 hectàrees per terra i per aire, centrant l'atenció en la muntanya on es troba el santuari de Lord, coneguda també com la mola de Lord, perquè es creu que degut a la seva edat no podria haver anat molt lluny caminant pel seu compte, segons expliquen fonts dels Bombers. Hi han participat grups especialistes dels Bombers com els GRAE, els EPAF, els GROS, la unitat canina i també s'ha comptat amb el suport d'helicòpters i drons. 

Des del primer dia han participat en el dispositiu més de 55 dotacions del cos de Bombers de la Generalitat. Dijous, el dia de la desaparició, en van participar 11 i després es va anar reforçant la recerca amb noves dotacions. El divendres, després d'una nit en què va ploure i es va arribar als 4 graus de temperatura, hi van participar una vintena de dotacions. Precisament aquell dia els protagonistes van ser els gossos de la unitat canina, que van localitzar algun rastre que podia indicar que Castelló podria haver arribat a Sant Llorenç de Morunys, situat a 5 quilòmetres del santuari. Tot i això les pistes van quedar en res. 

Dissabte, ja en cap de setmana, va augmentar la presència de voluntaris que van col·laborar en la recerca reforçant la quinzena de dotacions de Bombers que ja hi treballaven. Diumenge es va posar el focus en la recerca aèria i en punts clau de la mola de Lord i el seu entorn com el Pla de Sallord, el Camí de Torroella o el Camí de Sant Jaume. Finalment, ahir es va acabar de revisar alguns punts de difícil accés que no es van poder comprovar diumenge. 

D'aquesta manera es dona pràcticament per tancar el dispositiu de recerca amb pessimisme pel que fa a l'estat de Xavier Castelló, que amb la d'aquest dilluns ja hauria pogut passar cinc nits al ras suportant fortes pluges com la de la nit de dijous o la d'aquest dilluns i temperatures que han arribat a ser negatives a la Vall de Lord.