L'activitat delictiva disminueix a Manresa respecte el 2019, l'any abans de la pandèmia

Els robatoris en domicilis han caigut enguany un 30% i han desaparegut alguns dels fets que havien creat molta preocupació, com ara baralles amb armes blanques al carrer

Agents de la policia local de Manresa

Agents de la policia local de Manresa / Arxiu

Redacció

Les xifres d’activitat delictiva a Manresa d’aquest 2022 estan per sota de les del 2019, l’últim abans de la pandèmia i les restriccions derivades de la covid-19. Així, baixen especialment els fets delictius que causen més preocupació i que fa poc més d’un any van motivar la creació de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència. Així han disminuït especialment els delictes contra el patrimoni i no s'ha produït cap baralla amb armes blanques.

Ahir va tenir lloc la cinquena edició d'aquesta taula on es van extreure les conclusions d'aquest any pel que fa a seguretat a la ciutat. En aquest sentit sí que s'ha notat un lleu repunt de l'activitat delictiva respecte el 2020 i el 2021, però cal tenir en compte que aquests anys són els que més restriccions per la covid-19 van tenir i, per tant, menys delictes van acumular. Es va subratllar que la tipologia de delictes que va motivar la creació de la Taula com són les agressions amb arma blanca i robatoris amb intimidació, són precisament els que més han disminuït.

D’aquesta manera, Mossos d’Esquadra i Policia Local van remarcar que la situació general a Manresa ha millorat considerablement respecte fa un any. Destaca un descens del 30% respecte el 2019 dels robatoris en domicilis, fins i tot aquest darrer tram de l’any, una època en què tradicionalment tenen lloc la majoria de delictes d’aquest tipus; i es va constatar una baixada també dels robatoris amb força. També es mantenen en xifres minses les dades de robatoris en establiments i en empreses. Igualment, les dades de robatoris amb violència i intimidació ja havien disminuït molt amb la pandèmia (un 60% el 2021) i ara s’estan mantenint als mateixos nivells. No hi ha hagut tampoc baralles amb armes blanques al carrer, un fet que al seu dia va provocar preocupació general.

En la sessió es va constatar, en canvi, un increment considerable del nombre de denúncies per delictes d’estafa. La totalitat d’aquests delictes tenen a veure amb mitjans de pagament com les targetes de crèdit i es fan sovint a través d’Internet. És per aquest motiu que els cossos de seguretat recomanen a la ciutadania ser molt prudents a l’hora d’acceptar ofertes i promocions a través de la xarxa i facilitar dades personals o bancàries.

Igualment, es va informar d’un lleuger repunt en el nombre de furts, habitual cada any a prop de Nadal, alguns actes incívics i també el manteniment de robatoris a l’interior de vehicles, un tipus de delicte que fa uns anys havia gairebé desaparegut i que ara torna a produir-se, en molts casos pel fet que hi ha persones que deixen objectes de valor a l’interior dels vehicles, i a la vista des de l’exterior.

Pel que fa a les ocupacions d’habitatge, es va constatar que s’han resolt de forma satisfactòria algunes ocupacions delinqüencials que havien provocat molta preocupació entre el veïnat de diverses zones, especialment al carrer Sobrerroca i a la zona de les Escodines.

En la trobada es va remarcar el bon funcionament de les patrulles mixtes, formades per agents dels Mossos i la Policia Local, que han fet fins a 1.500 visites personalitzades a comerços, i l’operatiu conjunt Tremall, al qual també col·labora la Policia Nacional, que ha permès la detenció d’una vintena de persones amb reincidència delictiva. També s’ha intensificat el control de l’oci nocturn.

En la sessió, també es va fer referència a actuacions de civisme. La Policia Local va constatar que les dades positives en matèria de delinqüència ha permès fer un control més exhaustiu d’aspectes com el consum d’alcohol al carrer, aspectes relacionats amb la tinença de gossos (sense llicència, deslligats, etc.), temes de soroll, control de patinets, etc. Es va esmentar també la iniciativa de l’Ajuntament de limitar la venda de begudes alcohòliques a les botigues en horari nocturn per millorar la convivència veïnal i evitar actituds incíviques.

Igualment, es va explicar que es continua avançant per dotar la ciutat d’una comissaria de proximitat, que s’ubicarà al passeig de la República i per a l’adequació de la qual s’estan duent a terme els tràmits. De fet està molt avançat el conveni entre Ajuntament i Generalitat que ha de regular el funcionament d’aquesta nova comissaria.

Les noves càmeres de seguretat, en els propers mesos

A la sessió es va actualitzar la informació respecte de la implementació de càmeres de videovigilància, una altra de les mesures que es va decidir adoptar ara fa un any. El primer paquet de càmeres ja està instal·lat i en funcionament. Tal com ja es va exposar, estan ubicades a plaça Sant Ignasi, plaça dels Drets, plaça Infants, plaça Sant Domènec, Passeig de la República amb plaça Llissach i plaça Gispert. Pel que fa a la segona fase, en aquests moments s’està preparant la licitació amb la previsió que es puguin instal·lar properament. Es col·locaran a la plaça de la Reforma amb Pont de la Reforma, al carrer Guimerà amb Sant Joan Baptista La Salle, a plaça Valldaura, a plaça Bonavista, a plaça Bages i en dos llocs del Passeig Pere III, a Crist Rei i a l’alçada de la Biblioteca Pública. Totes les càmeres són de rotació motoritzada de 360 graus i amb zoom.

Dispositiu nadalenc

Durant les Festes de Nadal, especialment els dies festius amb obertura comercial permesa, hi haurà la presència al carrer d’efectius de Mossos i Policia Local, en el que es coneix com a Dispositiu Grèvol. Es tracta de patrullatge mixt i també per separat de tots dos cossos per les zones comercials, en dates en què hi ha molta activitat i una gran afluència al carrer.

En la sessió de la Taula de Seguretat es van esmentar els bons resultats del projecte social amb l’objectiu d’afavorir la socialització de joves multireincidents. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya, coordinat per Mossos d’Esquadra juntament amb entitats, empreses i institucions, entre les quals l’Ajuntament de Manresa, i han completat la primera edició del programa una quinzena de persones.