La Policia Nacional ha detingut aquest dimecres al matí un home de nacionalitat espanyola a Miranda de Ebro (Burgos) com a presumpte autor de l'enviament de sis cartes amb material explosiu a diverses ubicacions. Els enviaments es van fer a finals de novembre i principis de desembre de l'any passat a la Presidència del govern espanyol, l'ambaixada d'Ucraïna a Espanya o la dels Estats Units també a Madrid.

El 24 de novembre passat va ser detectada una carta amb material explosiu dirigit al president del Govern, Pedro Sánchez, que havia sigut remès per correu postal ordinari. Els serveis del Departament de Seguretat de Presidència del Govern van detectar la carta en les tasques de cribratge i filtrat de la correspondència.

Cinc cartes similars més per les seves característiques i contingut a les rebudes per l’ambaixada d’Ucraïna i l’ambaixada dels Estats Units a Madrid, per l’empresa Instalaza a Saragossa, pel Centre de Satèl·lits de la Unió Europea ubicat a la Base Aèria de Torrejón i pel Ministeri de Defensa. Un vigilant de seguretat de l’ambaixada d’Ucraïna va resultar ferit per l’explosió d’un dels artefactes.

El 3 de gener passat el jutge de l’Audiència Nacional que investiga l’enviament d’aquesta sèrie de cartes explosives va acordar obrir una nova línia d’investigació en la causa per portar a terme una sèrie d’indagacions de caràcter tecnològic. L'operació, coordinada pel jutjat número 4 de l'Audiència Nacional, continua oberta i s'ha registrat el domicili de l'arrestat a primera hora d'aquest matí. L'home passarà a disposició judicial divendres d'aquesta setmana, segons fonts jurídiques.