Investigació judicial

Les bessones Vázquez s'enfronten a 24 anys de presó per assassinar el xicot d'una d'elles a Sabadell

La família de la víctima no entén que una de les bessones, la seva exparella, estigui en llibertat tot i les proves que l'inculpen

Isaac i les bessones Pilar i Dolores, els tres acusats del crim de Pedro

Isaac i les bessones Pilar i Dolores, els tres acusats del crim de Pedro / CAS OBERT

J. G. Albalat

Pedro Fernández va ser assassinat a Sabadell la nit del 10 de juliol de 2021. Mentre dormia en el pis de Dolores Vázquez, la seva xicota en el moment dels fets, va ser brutalment colpejat amb una pota de cabra al cap. La fiscalia i l'acusació particular consideren que es va tractar d'un crim planificat pas a pas per la mateixa Dolores, que va comptar amb la col·laboració de la seva germana bessona, Pilar Vázquez, i del xicot d'aquesta segona, Isaac Gil, l'autor material de l'homicidi. Tots dos seran jutjats per aquests fets pròximament davant un tribunal de l'Audiència de Barcelona. Dolores, a diferència de Pilar i Isaac, espera l'arribada d'aquesta data en llibertat.

La família de la víctima no entén com a la vista del torrent de proves acumulat pels Mossos d'Esquadra han de conviure amb la por de trobar-se-la pel carrer. "Haig de veure a la meva filla plorar enfront de la làpida del seu pare mentre Dolores pot prendre's una canya tranquil·lament pel carrer", lamenta Marina, exdona de Pedro i mare de la filla de tots dos. "Han continuat tacant el seu nom després de mort", insisteix Marina, que afirma que és fals que Pedro maltractés a Dolores, com manté l'acusada.

Traïdoria i acarnissament

Les acusacions mantenen que tots tres van tramar la mort de Pedro amb traïdoria i també que van actuar amb acarnissament, és a dir, causant-li més dolor del necessari per a treure-li la vida. La fiscalia reclama per a Isaac i per a Pilar 24 anys de presó, mentre que per a Dolores sol·licita 24 anys i sis mesos. A més, demana una indemnització de 300.000 euros per a la filla de la víctima, que hauran de pagar de manera conjunta els tres acusats, segons la qualificació a la qual ha tingut accés El Periódico de Catalunya, del grup editorial de Regió7.

L'acusació particular, exercida per la família de Pedro Fernández i representada per l'advocat Juan Pagán, eleva la petició de presó per als acusats a 25 anys.

El passat 2 de febrer, la jutgessa de Sabadell que ha instruït aquesta causa va decretar l'obertura de judici oral contra els tres acusats i va acordar mantenir la presó preventiva per a Isaac i Pilar. L'Audiència de Barcelona fixarà ara el dia del judici.

Ni per al fiscal, ni per a l'acusació particular hi ha dubte. Les bessones Dolores i Pilar, de cognom Vázquez, van traçar al costat del xicot de la segona, Isaac Gil, "un pla encaminat a posar fi a la vida" de Pedro, que llavors tenia 55 anys. La idea era que Dolores, la seva xicota, l'atragués fins al seu domicili, al carrer Porto de Sabadell, i en aquest lloc l'assassinessin.

I així va passar: Dolores va trucar a Pedro i li va demanar que acudís aquella nit a l'habitatge per dormir junts. I quan es trobava ja en aquest dormitori, amb Dolores, els altres dos acusats, és a dir els seus cunyats, van irrompre de "manera inapropiada" a la casa. Isaac, "mogut amb la intenció de posar fi a la seva vida i actuant en comú acord per a tal fi amb les dues dones acusades", va agredir a Pedro, segons la qualificació fiscal. Li va assestar "múltiples cops" al cap amb "extremada violència" amb una palanca metàl·lica (una pota de cabra).

Atac sorprenent

Isaac va colpejar a Pedro almenys en 12 ocasions al cap, ocasionant d'aquesta manera va produir la seva defunció pel "gravíssim" traumatisme cranioencefàlic que li va produir. L'atac va ser de tal virulència que li va causar la destrucció parcial de la massa encefàlica i una hemorràgia cerebral i facial. Segons la fiscalia, Isaac va actuar "de manera sorprenent" i aprofitant que la seva víctima estava desprevinguda per impedir-li que pogués defensar-se o fugir. L'acusat va perpetrar la brutal agressió, pel que sembla del fiscal, amb la intenció d'ocasionar a Pedro, a més de la seva mort, "un dolor innecessari", un patiment que "efectivament" va ocasionar. Aquesta manera d'actuar, índica l'acusació, era coneguda per les dues bessones.

Tot i que Isaac va entrar de manera inesperada a l'interior de l'habitatge de Dolores i va començar a colpejar a Pedro, que es trobava dormint en roba interior sobre el llit de la seva xicota, aquest va aconseguir reincorporar-se i intentar fugir. Però Isaac, segons relata la fiscalia, el va perseguir i va continuar colpejant-lo en el replà de l'edifici, del quart pis, i a l'inferior, el tercer. La víctima va tractar "desesperada i infructuosament" d'escapar de l'agressió però no ho va aconseguir, i va caure a terra inert, en el replà d'aquesta tercera planta.

Isaac instants després de matar presumptament a Pedro en una captura d'un enregistrament efectuat a través de l'espiell d'un dels domicilis. 

Després d'aquell atac, els tres acusats es van posar a la feina coordinadament per netejar l'escena del crim. Van intentar eliminar les taques de sang i les restes de massa encefàlica del terra i de la paret amb l'objectiu d'esborrar tot vestigi de l'agressió. Per esborrar les proves i, sobretot, desfer-se del cadàver, van pujar de nou el cos de Pedro al domicili de Dolores i allà el van embolicar en una manta.

La primera patrulla dels Mossos d'Esquadra, alertada per veïns que van presenciar els fets a través de l'espiell de les seves respectives portes, va arribar a l'edifici. Els dos agents es van creuar amb Isaac fregant el terra i aquest va mentir assegurant que un veí havia patit una caiguda. Després, seguint el rastre de sang, van voler entrar en el pis de Dolores però aquesta es va negar a obrir la porta. Quan finalment els policies van aconseguir entrar, van trobar el cadàver de Pedro enrotllat en la catifa. Isaac va confessar als agents els fets, i va inculpar a Dolores, però no a la seva parella Pilar.

Pilar neteja la sang en una captura d'un enregistrament efectuat a través de l'espiell d'un dels domicilis.

Isaac va ser detingut i va ingressar a la presó preventivament el juliol de 2021, dies després del crim. Pilar i Dolores, no obstant això, van entrar en la presó mesos després, el desembre del 2021, després que els Mossos d'Esquadra trobessin indicis sòlids que les bessones s'havien concertat amb Isaac en l'elaboració d'un parany per a Pedro.

Aquestes proves estaven en els telèfons mòbils dels quatre implicats en aquesta història (els tres sospitosos i la víctima). L'anàlisi dels terminals va mostrar que les germanes i Isaac van intercanviar desenes de missatges i àudios de WhatsApp dies abans del crim per a "orquestrar" el pla per matar a Pedro. La jutgessa instructora creu que les bessones van actuar a "sang freda" juntament amb l'autor material dels cops. Isaac i Pilar segueixen a la presó, però Dolores va sortir en llibertat el 7 de febrer de l'any passat.