El jutjat Contenciós-Administratiu 14 de Barcelona ha condemnat l'Ajuntament de Cardona a pagar 3.000 euros a uns veïns del poble que fa 20 anys que pateixen sorolls per part d'una fàbrica de pinsos. Segons la sentència a la qual ha tingut accés l'ACN, el jutge conclou que el denunciant i la seva família pateixen "greus i constants problemes sonors derivats del funcionament de la indústria" que treballa les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any. Les mesures acústiques demostren que el nivell de soroll és "superior als límits permesos". Conclou que el consistori no ha adoptat "cap mesura" perquè cessin els sorolls i ordena que "en el termini més breu possible" faci les actuacions oportunes. L'Ajuntament ha avançat que presentarà recurs.

En la sentència queda recollit que des de l'any 2003 els veïns afectats han presentat diferents queixes a l'Ajuntament. De fet, el consistori ja va sancionar la fàbrica amb 300 euros de multa. Tanmateix, el jutge assegura que l'administració local "no va adoptar cap mesura perquè cessés l'emissió de sorolls per sobre dels límits permesos i ha perllongat aquesta situació fins a dia d'avui".

Per la seva banda, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha avançat a l'ACN que presentaran recurs a la sentència, ja que no és ferma. Estruch assegura que l'Ajuntament sí que ha actuat, però admet que no ho ha fet dins dels terminis que establia el contenciós. "Ens van donar un termini de 20 dies en ple mes d'agost i l'Ajuntament no va poder actuar fins al setembre", exposa el batlle. Tampoc estan d'acord en què el jutge només tingui en compte les mesures acústiques que ha fet la família afectada i creu que s'hauria de fer una avaluació per un tècnic independent o bé pel mateix Ajuntament.

L'alcalde recorda que a la zona on hi ha instal·lada l'empresa de pinsos hi ha més veïns, però assegura que només han rebut queixes per part d'una família. Apunta que els afectats han presentat diverses queixes al consistori en els darrers vint anys i assegura que el consistori ha actuat "quan ha sigut necessari". També deixa clar que, si finalment el jutge desestima el recurs de l'Ajuntament, faran les actuacions que calgui perquè les molèsties siguin les mínimes possibles. De fet, assegura que amb els 3.000 euros de multa no se solucionarà el problema.