Xiulada a Sallent contra l’institut on estudiaven els bessons

Un centenar de persones s'han manifestat des de la casa de la víctima fins al centre, on han protestat per l'assetjament que patia

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Al voltant d'un centenar de persones s'ha manifestat aquesta tarda a Sallent quan fa una setmana que dos germans de 12 anys van saltar d'un tercer pis. Els manifestants protestaven per l'assetjament que patia l'Ivan, el menor trans que va morir per la caiguda, i han tancat la marxa amb una xiulada davant l'institut on estudiava.

La concentració ha començat a 2/4 de 4 davant de la casa de la família, al carrer Estació, on van tenir lloc els fets. Minuts abans, però, ja havien començat a arribar persones, entre elles familiars i amics dels menors, per reunir-se al memorial d'homenatge als bessons, on l'acte ha començat amb un emotiu minut de silenci. Posteriorment, i després d'encendre algunes espelmes al mateix memorial, els manifestants han iniciat la marxa cap a l'institut Llobregat de Sallent, on els dos germans cursaven 1r d'ESO. El recorregut, d'uns 300 metres, s'ha efectuat amb silenci fins que, just a l'entrada del centre, ha arrencat un minut d'aplaudiments en record de l'Iván -originàriament Alana- i en suport a la seva germana Leila, que es troba hospitalitzada en estat greu arran de l'incident. Finalment, s'ha fet una gran xiulada en contra del centre educatiu per criticar la gestió que van fer de la situació de l'Iván.

Manifestació a Sallent en contra de l'assetjament escolar

Un dels cartells presents a la manifestació / Arnau Valverde

La manifestació s'ha convocat sota el lema "Avui cridem perquè no callarem més". De fet, pares i alguns alumnes havien assegurat que el centre havia prohibit als alumnes parlar amb la premsa sobre el tema i que, fins i tot, s'haurien arribat a requisar telèfons mòbils.

"Els alumnes estaven freqüentment castigats durant sis hores a la nevera per haver-se defensat"

Carmen Cabestany, presidenta de l'Asociación contra el Acoso Escolar (NACE), ha exercit avui de portaveu de la família i ha lamentat els fets. Sobre la situació del centre sallentí, Cabestany ha assegurat que segurament va fallar la sensibilitat i la consciència sobre la gravetat de la situació que patien els dos germans i que, en aquest sentit, es va actuar malament. "Em diuen que els alumnes estaven freqüentment castigats durant sis hores a la nevera per haver-se defensat", ha apuntat Cabestany, que ha afegit que d'aquesta manera "es castigava les víctimes i no els agressors". Per aquest motiu creu que hi hauria d'haver dimissions al centre.

Cabestany també considera que les disculpes de la Generalitat han arribat tard i ha criticat que el Departament d'Educació no apliqui el decàleg creat per la seva associació, que té l'objectiu de lluitar contra l'assetjament escolar, una xacra que afecta molts centres. En aquest sentit, Cabestany també ha reclamat que s'obtinguin dades sobre la realitat del bullying als centres educatius. NACE ha ofert formació gratuïta a l'institut tant per a professors com per a familiars i alumnes.

Els assistents a l'acte també han penjat cartells a l'entrada del centre reclamant justícia i criticant la gestió del centre. Una exalumna del centre ha explicat que a l'institut es produeixen situacions d'assetjament i denuncia que el professorat no actua correctament en aquest sentit. "Em feien bullying i el centre no va fer res. És una vergonya d'institut", ha afirmat la Laia, que també ha assegurat que ha decidit manifestar-se "pels que ja no ho poden explicar".

Manifestació a Sallent en contra de l'assetjament escolar

Manifestació a Sallent en contra de l'assetjament escolar / Arnau Valverde

Una alumna actual del centre explica que l'Iván i la seva germana patien assetjament per part d'alguns companys del centre. "Se'n reien perquè són argentins, els imitaven l'accent", ha assegurat, i ha afegit que recentment també es reien de l'Iván per la seva voluntat de canviar de gènere. A més, apunta que havia estat a la "nevera", una aula que els alumnes anomenen així perquè és més freda, diverses vegades. Per altra banda, també ha apuntat que l'institut sí que havia pres mesures per intentar ajudar-lo.

Subscriu-te per seguir llegint