Consternació al Bages per les morts a la mina: un emotiu minut de silenci a la UPC de Manresa i dos dies de dol a Súria

Dues de les tres persones traspassades eren alumnes de postgrau de l'Escola Manresa. L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el regidor d'Universitats, Josep Gili, han participat d'un minut de silenci que ha aplegat professorat i un centenar d'estudiants

VÍDEO: Minut de silenci pels dos estudiants de la UPC de Manresa morts a la mina de Súria

Oscar Bayona

Enric Badia

Consternació al Bages per la mort de tres joves a la mina de Súria. La UPC de Manresa ha estat la protagonista d'una de les mostres de condol més destacades per l'accident a Cabanasses. El centre on estudiaven dos dels joves morts ha fet un sentit minut de silenci, que ha congregat professors, alumnes, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el regidor d'Universitats, Josep Gili. Per un altre costat, el municipi on s'ha produït la tragèdia, Súria, ha decretat dos dies de dol.

A Manresa s'han viscut 60 segons gairebé sense respir, en record per les tres víctimes mortals de l'accident. Dues de les persones mortes eren encara alumnes de postgrau de l'Escola Politècnica de Manresa. Un ja estava contractat per l'empresa, però encara seguia els estudis de postgrau, l'altre estava a la mina a través d'un contracte de pràctiques pel conveni que tenen ICL i la UPC.

Només el pas de vehicles per la transitada avinguda de les Basses de Manresa trencava el silenci. El dolor es veia reflectit en el rostre de professors i alumnes. Algunes llàgrimes i abraçades. Pere Palà, director del centre educatiu, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i del regidor d'Universitats, Josep Gili, a 2/4 de 2 s'han situat davant de l'accés a la universitat i al seu voltant s'ha format una àmplia rotllana de professors i alumnes. Els 60 segons de silenci s'han acabat amb un aplaudiment.

Després del minut de silenci, Pere Palà va agrair l'assistència a professors i alumnes i va expressar el condol a les famílies i amics dels tres morts. De moment, l'escola mantenia l'activitat aquest matí. Marc Aloy, per la seva banda, ha destacat el risc del treball a les mines i els més de 80 anys de l'Escola de Mines. "Estem colpits i consternats" per l'accident, ha afegit Aloy, i ha demanat que es dugui a terme la preceptiva investigació per determinar les causes de l'accident.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Súria ha declarat dos dies de dol, divendres 10 i dissabte 11 de març, per la mort dels tres geòlegs en l'accident que ha tingut lloc aquest dijous a la mina de Cabanasses. La corporació municipal s'ha adherit, també, al minut de silenci que el comitè d'empresa de la firma que gestiona la mina, ICL, ha convocat per a aquest divendres a les dotze del migdia a l'entorn del Monument a la Mineria, a la rotonda d'accés al pont de Salipota. La declaració de dol oficial comporta suspendre tots els actes programats per l'Ajuntament per als propers dies, incloses la Caminada de la Dona i la presentació del llibre 'París érem nosaltres', del XLIII Premi Ramon Llull, Andreu Claret. Les banderes de la Casa de la Vila onejaran a mig pal.

L'alcalde de Súria, Albert Coberó, ha signat el decret en què s'expressa la condolença i la solidaritat de l'Ajuntament i de tot el veïnat del municipi a familiars, companys i amistats de les víctimes.