Funcionaris de presons es tanquen a Brians 2 per exigir més mesures per protegir-se de les agressions d'interns

Els treballadors penitenciaris reclamen que se’ls reconegui legalment com a agents de l’autoritat

Funcionaris de presons es manifesten al vestíbul de Brians 2 per exigir més mesures de seguretat

Funcionaris de presons es manifesten al vestíbul de Brians 2 per exigir més mesures de seguretat / Gemma Sánchez

ACN

Més d’un centenar de funcionaris de presons s’han tancat al vestíbul de Brians 2 per reclamar més mesures de protecció davant les agressions d’alguns interns. La protesta ha començat de forma multitudinària a les portes del centre penitenciari i s’ha traslladat parcialment a l’interior de les instal·lacions.

La manifestació arriba dies després que dos treballadors resultessin ferits pels cops de puny propinats per un reclús del DERT (Departament Especial de Règim Tancat). Un dels empleats va haver de ser suturat a l’Hospital de Bellvitge per una ferida al llavi. Els treballadors penitenciaris exigeixen més seguretat i que la llei els reconegui com a agents de l’autoritat, una qüestió que està encallada al Congrés dels Diputats.

La protesta d’aquest dimarts l’han convocat de forma unitària els sindicats UGT, CESIF, CCOO, ACAIP, CATAC, la Intersindical i l’associació Marea Blava. La irrupció dels manifestants al vestíbul s’ha dissolt al cap d’uns 40 minuts, moment en què els principals representants sindicals s’han plantat al despatx de direcció de Brians per exigir una reunió urgent amb els responsables de Serveis Penitenciaris del govern de la Generalitat.

La trobada ha arrencat amb el subdirector general de Centres Penitenciaris, Pedro Domínguez, i amb el responsable de l’ARIP (l’Àrea de Règim Interior Penitenciari), Diego Enríquez, si bé els sindicats han reclamat també la presència del director general de Serveis Penitenciaris i Secretari de Mesures Penals, Armand Calderó. Els representants dels treballadors els han exposat un document amb 25 propostes per reduir les agressions al funcionariat de presons i exigeixen "respostes concretes" abans d’aixecar-se de la taula aquesta tarda.

Entre el conjunt de mesures hi ha la petició que els treballadors penitenciaris siguin reconeguts com a agents de l’autoritat. Aquesta qüestió està en tràmit al Congrés dels Diputats. Fa un any es va aprovar prendre en consideració una proposició de llei per modificar la Llei Orgànica General Penitenciaria, i el procés és encara en fase d’al·legacions. Amb tot, els sindicats precisen que la Generalitat té suficients competències com per regular-ho a Catalunya.

"Demanem a la classe política i a la Generalitat que d’una vegada per totes facin tots els esforços per ser reconeguts agents de l’autoritat", ha recalcat el portaveu de CSIF, Alberto Gómez, que ha retret una "falta d’interès polític" vers aquesta qüestió. "Sabem que el risc zero davant les agressions no existeix, però serviria com a element dissuasiu", ha afegit.

Al document de 25 propostes, els sindicats també incideixen a reclamar millores en el nombre d’efectius de la plantilla. Denuncien que fa falta ocupar centenars de llocs de treball i que actualment no s’estan substituint les baixes mèdiques. Des de l’UGT, el portaveu Xavier Martínez ha recriminat a la Generalitat que "vengui un sistema idíl·lic pensant en estadístiques" i ha recalcat que "cal recuperar 600 places perdudes per poder garantir la integritat física dels professionals".

Al mateix temps, els sindicats insten la Generalitat a revisar el règim disciplinari dels reclusos quan aquests cometen una agressió, "perquè amb la normativa actual se senten impunes”. Des de CCOO han advertit que les agressions al personal de presons han crescut un 50% entre el 2021 i el 2022, i han arribat a més de 1.200 durant el darrer any.

"El nombre d’interns va a la baixa però les agressions pugen, alguna cosa està fallant en l’aplicació dels protocols", ha criticat el representant de Comissions, Carlos Deardanaz, que ha assegurat que un de cada tres treballadors de la zona interior de les presons està sent agredit: "Són xifres escandaloses".

Al seu torn, fonts del Departament de Justícia han assegurat a l’ACN que existeix "preocupació" davant les conductes agressives que poden afectar tant treballadors com interns dels centres, i han garantit que estan treballant per "diversificar la intervenció" amb aquests interns per tal de "prevenir i reduir els incidents".