Desmantellat un taller clandestí amb 500 quilos de material per fabricar explosius en una masia de Montmajor

La Guàrdia Civil ha detingut un home de 41 anys, que adquiria els precursors i productes químics per internet

Part de les substàncies químiques i precursors d'explosius decomissats en una masia del Berguedà

Part de les substàncies químiques i precursors d'explosius decomissats en una masia del Berguedà / Guàrdia Civil

Redacció / ACN

La Guàrdia Civil ha desmantellat un taller clandestí amb prop de 500 quilos de material per fabricar explosius en una masia aïllada de Montmajor.

Un home de 41 anys ha estat detingut acusat de fabricar de manera il·legal i artesanalment els explosius mitjançant la mescla de precursors i substàncies químiques, que adquiria a través d'internet.

En llibertat

El jutjat de Berga que porta el cas va decretar la seva llibertat amb mesures cautelars. Considera que no hi ha risc de fugida. Viu a la masia amb els seus pares i no pensaria en utilitzar els explosius.

En total, s'han confiscat 468 quilos de precursors d'explosius i productes químics, a banda de metxa i 2,2 quilos de mescla explosiva ja acabada. La Guàrdia Civil, que ha batejat l'operació com a 'Termes', destaca que es tracta d'un dels majors decomisos de precursors d'explosius realitzats mai a Espanya.

La investigació va començar fa exactament un any quan agents de la Guàrdia Civil van conèixer a través del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) d'una transacció sospitosa de precursors d'explosius a través d'una plataforma de comerç en línia.

Els agents van aconseguir identificar un home de 41 anys resident en una masia aïllada del Berguedà que adquiria grans quantitats de precursors, metxa, material elèctric i nombrós material de laboratori per internet.

Després d'aconseguir una autorització judicial, van registrar el domicili de l'investigat i va localitzar-hi 348 quilos de precursors d'explosius regulats i 119 quilos de substàncies químiques també utilitzades per fabricar il·legalment explosius.

Membres del TEDAX es van encarregar d'analitzar i destruir el material.

El taller clandestí de Montmajor estava equipat amb maquinària i material de laboratori com matrassos i provetes de diferents capacitats, mantell d'escalfament elèctric, agitadors magnètics, bombes de buit, controladors de flux, alambí per a la destil·lació i augment del grau de concentració dels compostos químics, termòmetres i bàscules de precisió i, fins i tot, una màscara antigàs per a protegir-se dels vapors químics perillosos.

Amb les substàncies precursores i el productes químics decomissats es podien elaborar diferents tipus de mescles explosives com la pólvora o el triperòxid de triacetona –conegut popularment com la 'mare de Satan'-, habitualment utilitzat per terroristes islamistes, o per fer volar caixers automàtics. És molt perillós i amb un alt poder destructiu.

Material controlat

Segons un portaveu de la Guàrdia Civil, tot el comerç, l’adquisició, la tinença i l’ús del material com el que es va robar a la masia «estan rigorosament controlats per evitar que es faci servir en activitats il·legals, actes violents o fins i tot terrorisme».

Segons va informar ahir la Cadena SER, no seria el cas. Es tractaria d’una persona introvertida, que viu amb els pares ja grans, amb problemes psicològics, que hauria començat a fabricar explosius com un repte personal.