Els Agents Rurals asseguren que el tancament del Parc Natural de Montserrat d'aquest cap de setmana es duu a terme per les dificultats d'evacuació davant d'un eventual incendi forestal.

El massís estarà tancat com a mínim dissabte i diumenge en trobar-se per primer cop en la història en un mes d'abril en el nivell 3 del pla Alfa, amb una previsió de calor i fort vent que se sumen a la sequera acumulada per la falta de pluja. La mesura afecta els quatre municipis de la zona, Marganell, El Bruc, Collbató i Monistrol de Montserrat.

Aquest dissabte els agents es troben en els punts estratègics d'accés al parc per informar excursionistes i ciclistes de la prohibició, que si vulneren comportarà denúncies i sancions.

Un membre de les ADF informa uns escaladors que l'accés al Parc Natural de Montserrat està tancat ACN/Albert Segura

El Parc Natural de Montserrat s'ha llevat aquest matí amb cintes a tots els seus accessos per prohibir el pas i els 37 panells fixos informatius desplegats, en què s'explica al visitant l'elevat risc d'incendi en tot l'entorn. És la zona amb major afectació del país, amb un nivell 3 del Pla Alfa, el més alt dels previstos, davant d'una situació que per aquest cap de setmana es preveu complicada, tot i la baixa temperatura registrada a primera hora i el cel rúfol.

Temperatures properes als 30 graus

Els termòmetres porten uns dies ben enfilats. Dijous, per exemple, a Manresa es va arribar fins als 27,2°C, que és la temperatura més alta en un mes de març des del 2001, any en què es va arribar als 29,4°C. De fet, aquesta darrera temperatura, la del 2001, és, fins ara, el màxim històric en un mes de març d'ençà que es recullen dades del temps a l'estació meteorològica de La Culla de Manresa, propietat de l'AEMET, l'any 1985.

"Estem en una situació excepcional que s'explica per una sequera persistent que fa que la vegetació estigui molt seca, i s'espera un fort vent, bàsicament de mestral i ponent", detalla el cap de guàrdia d'Agents Rurals, Miquel Àngel Garcia. Per aquest motiu s'hi han restringit els accessos a l'entorn natural a tot el massís, donat que en cas d'incendi seria molt complicat organitzar una evacuació de les persones que poguessin estar practicant escalada o d'excussió.

Aquest dissabte i diumenge s'ha desplegat un dispositiu en què hi participen Agents Rurals, el Grup Especial d'Intervenció en Incendis Forestals, les ADF i les policies locals dels municipis afectats. A més, es farà vigilància des de l'aire amb helicòpters.

"S'han senyalitzat els accessos al massís amb cintes i rètols, i els que facin cas omís i hi entrin estaran cometent una infracció administrativa relacionada amb la prevenció d'incendis forestals, i seran denunciats", adverteix Garcia. Arreu del país, hi ha 30 comarques amb elevat risc d'incendi on s'han suspès totes les autoritzacions per activitats relacionades amb foc, com ara cremes agrícoles o focs d'esbarjo, afectant uns 290 municipis. 

Accés obert al santuari

Aquest és el primer cop que es tanca l'entorn natural del massís de Montserrat en un mes d'abril. L'any passat, aquesta situació es va produir en 17 ocasions, però la primera no va arribar fins el 14 de juliol i durant 8 dies consecutius davant del risc d'incendi forestal. 

Visió d'una part del massís de Montserrat ACN/Albert Segura

No obstant, l'accés per carretera, l'aeri i el cremallera està garantit, de manera que es podrà arribar al santuari. "Tot aquell qui vulgui beneir la palma aquest Diumenge de Rams hi podrà accedir", assegura el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, que admet que una decisió com la de tancar l'entorn els afecta, però que destaca que no hi ha cap més remei.

Resignació entre els usuaris 

Els informadors que s'han ubicat als accessos del parc s'encarreguen des de primera hora de barrar el pas de ciclistes i excursionistes que preveien passar un dia a l'entorn de la muntanya. És el cas de dos escaladors, que s'han trobat amb un grup d'ADF a la zona mateixa del santuari, i que els han explicat que serà impossible dur a terme aquesta pràctica durant tot el cap de setmana. 

Grups sencers d'excursionistes, alguns d'ells estrangers, han hagut de girar cua, carregats amb menjar i aigua amb la previsió de fer llargues caminades per l'entorn natural.

"Feia temps que no venia, i ara no sé quan hi podré tornar", deia una visitant, l'Alba, resignada. "Ens feia molta il·lusió, però haurem de refer els plans", deia l'Anna, una altra noia que també ha hagut de desfer les seves passes.

Tot i el tancament, la zona del santuari s'ha omplert de gom a gom un dissabte més, a mesura que els núvols deixaven pas al sol i la temperatura ha anat pujant. Si no hi ha canvis, dilluns es podrien aixecar les restriccions i l'accés al massís es reobrirà novament al public.