Localitzen un laboratori per processar marihuana en una masia de Castellolí

Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública i un de defraudació de fluid elèctric

La plantació de marihuana trobada a la masia de Castellolí

La plantació de marihuana trobada a la masia de Castellolí / Mossos

Redacció/Arnau Valverde

Els Mossos d'Esquadra de la comissaria d'Igualada van localitzar una plantació de marihuana i un laboratori per processar-la en una masia de Castellolí. Van detenir dos homes, de 50 i 54 anys, per la seva relació amb l'activitat il·lícita.

La detenció va ser el resultat d'una investigació que es va obrir el passat mes de gener, quan els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement de la possible existència d'una plantació de marihuana en aquesta masia de Castellolí, a l'Anoia. Després de diverses indagacions, aquest dimarts 4 d'abril, els Mossos van anar a la masia i hi van localitzar dos homes a l'interior. Aquests els van manifestar que hi vivien i els van permetre entrar.

Un cop dins, els agents van observar que l'habitatge estava organitzat en diferents estances ben diferenciades. Hi havia zones que estaven destinades al cultiu de marihuana. Allà s'hi van localitzar 462 plantes en diferents estats de floració i 741 esqueixos

Per altra banda, hi havia una estança que feia la funció de laboratori. De fet, comptava amb forn, provetes, liofilitzadora i altres estris per processar la marihuana i convertir-la en pol·len. A més, a la zona del distribuïdor que donava accés a totes les altres estances de la casa, es van localitzar dos congeladors amb bosses de cabdells, trinxat i pol·len de marihuana. El laboratori d'aquesta masia tenia una imatge molt casolana però els Mossos han destacat que comptava amb una important quantitat d'estris diferents per a treballar amb les plantes, fet que no és habitual a la regió central.

Part del laboratori localitzat a la masia

Part del laboratori localitzat a la masia / Mossos

Els dos homes van quedar detinguts per la seva presumpta relació amb un delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric, ja que havien manipulat la connexió a la xarxa de subministrament elèctric.

Els Mossos d'Esquadra expliquen a Regió7 que, tot i que és habitual trobar plantacions il·legals de marihuana tant en espais oberts com en espais tancats, el que no és habitual és localitzar laboratoris en els què els mateixos implicats processen les plantes per obtenir productes destinats a la venda.

Els dos detinguts van quedar en llibertat després de declarar a la comissaria, amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits.

581.000 plantes de marihuana intervingudes durant el 2022

Les plantacions il·legals de marihuana són un dels principals mals de cap dels Mossos d'Esquadra en els últims anys. De fet, el cos policial va confiscar 581.170 plantes de cànnabis i 26.670,95 quilos de marihuana durant el 2022 arreu de Catalunya, segons dades del Departament d'Interior. L'any passat es van comptabilitzar un total de 2.130 detencions vinculades al tràfic d'aquesta droga, el que representa un 6,6% més que l'any 2021, quan se'n van registrar 1.998, segons dades dels Mossos. Dels arrestats durant el 2022, 829 han estat persones amb nacionalitat espanyola i 1.301 amb nacionalitat estrangera.

Les dades facilitades pel Departament d'Interior també indiquen que durant el 2022 s'han obert a Catalunya 1.519 procediments relacionats amb aquesta tipologia de fets delictius.

De les 581.170 plantes de cànnabis confiscades a tot el territori, 281.465 corresponen a la província de Barcelona, 180.000 a la de Tarragona, 96.272 a la de Girona i 23.285 a la de Lleida. Pel que fa als 26.670,95 quilograms requisats, 14.200 s'han localitzat a Tarragona, 9.400 a Barcelona, 2.700 a Girona i 207 a Lleida.