Les últimes pluges permeten encarar "amb més tranquil·litat" la campanya forestal a la Catalunya Central

El dispositiu d'extinció d'es reforça amb més personal i recursos, entre els quals comptarà amb 35 mitjans aeris i drons amb capacitat de supervisió i control, especialment durant la nit

Presentació de la campanya forestal de la Catalunya Central

Presentació de la campanya forestal de la Catalunya Central / Mireia Arso

Redacció

La campanya forestal més llarga dels últims anys començarà aquest dijous i s'allargarà fins el 30 de setembre. Després de més de 30 mesos acumulats de sequera, la situació és preocupant però els cossos d'emergència apunten que les últimes pluges que han caigut en les últimes setmanes permeten encarar aquesta campanya "amb més tranquil·litat".

El cap dels Bombers a la regió central, Santi Lleonart, assegura que abans de les últimes pluges, concretament els mesos de març i abril, la situació de sequera dels boscos superava tots els rècords dels últims 40 anys i això feia preveure un escenari desconegut. "La pluja ens ha posat en situacions normals i ens ha permès començar la campanya d'una manera molt diferent a la que esperàvem fa un mes i mig", ha dit avui Lleonart.

Per altra banda, el responsable d'Agents Rurals, Jaume Torralba, ha apuntat que malgrat la importància de les últimes pluges, portem més de 30 mesos de sequera acumulats. En aquest sentit, assegura que és el primer any que s'han localitzat episodis de caiguda de fulles en arbres de les 7 comarques de la regió central abans de l'estiu. L'any passat, per exemple, només va passar en 3. A més, és el primer cop que es produeix un episodi d'aquest tipus en arbres de ribera a la Catalunya Central. Tot i això, Torralba ha posat en valor la tasca de prevenció forestal i ha apuntat que l'històric d'incendis a Catalunya va a la baixa malgrat l'augment del risc d'incendi.

Entre l'1 de gener i el 22 de maig d'aquest any, els Bombers han gestionat 181 serveis d'incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal a la Catalunya Central. D'aquest total, 75 han estat de vegetació agrícola, 68 de forestal i 38 d'urbana. Les dades generals de la regió durant el 2022 van ser de 464 serveis i de 332 serveis al 2021. Per altra banda, els Agents Rurals enguany han fet més de 800 actuacions de prevenció d'incendis forestals.

Reforç de persones i de mitjans

Pel que fa a personal, i respecte la campanya forestal del 2022, la Regió d'Emergències Centre incorporarà 19 Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i 48 Ajudants d'Ofici Forestal (AOF) al dispositiu habitual de 261 bombers funcionaris i 200 bombers voluntaris. El personal estarà distribuït entre els 20 parcs de bombers de la regió, 10 de funcionaris i 10 de voluntaris.

A banda del reforç de personal, la regió es reforçarà amb mitjans aeris, incorporant 1 helicòpter bombarder, amb base a Calaf, i 1 helicòpter de coordinació i comandament, amb base a Manresa. En total, per afrontar la Campanya Forestal a Catalunya, Bombers de la Generalitat disposarà de 35 mitjans aeris, 10 dels quals depenen del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). D'alguns d'aquests mitjans aeris ja se'n va avançar la incorporació al mes de maig (2 helicòpters bombarders, 2 helicòpters de Coordinació i Comandament i 3 Avions de Vigilància i Atac).

També amplien, per aquesta campanya forestal, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. Tindran capacitat de supervisió i control especialment durant la nit, en què no hi haurà mitjans aeris volant. Paral·lelament, es reforcen els sistemes de comandament en cas de simultaneïtat d'incendis forestals i les activitats de coordinació prèvia i d'inici de campanya amb el conjunt d'agents implicats.

Tenint en compte l'experiència de l'incendi del Pont de Vilomara de l'estiu passat, Lleonart ha explicat que de cara a aquesta campanya s'ha creat un protocol que defineix com actuar en cas que un incendi afecti una urbanització.

Els embassaments de la Catalunya Central segueixen inoperatius

Les pluges de les últimes setmanes no han estat suficients perquè els embassaments de la Catalunya Central tornin a ser operatius pels mitjans aeris dels Bombers. És el cas del pantà de la Baells, el de la Llosa del Cavall i el de Sau

Per altra banda, des de l'incendi al Pont de Vilomara (Bages), que va afectar una trentena d'habitatges, s'ha elaborat un protocol per saber com actuar en cas que un foc afecti una urbanització. Bombers ha demanat prudència i ha recordat que 9 de cada 10 incendis tenen origen humà.