El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la condemna contra l'Institut Català de la Salut (ICS) i una asseguradora, que hauran de pagar 89.000 euros més interessos a G.S.S. i al seu marit per la "inadequada prestació" rebuda a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona en el part. La dona va tenir una important hemorràgia arran d'una cesària i li van extirpar l'úter, cosa que la va deixar estèril el 2014. El febrer del 2017, l'ICS va rebutjar la reclamació de la dona, però un jutjat contenciós-administratiu li va donar la raó i li va concedir la indemnització. L'ICS va recórrer al TSJC, que ara ha tornat a donar la raó a la dona, representada per José Aznar, segons ha avançat 'El Periódico, del mateix grup editorial que Regió7, i ha confirmat l'ACN.

A finals de juny del 2014, la dona, que tenia 35 anys, va tenir contraccions, va trencar aigües i va ingressar a l'hospital Vall d'Hebron a les 43 setmanes de gestació del seu segon fill. Durant el control del part se li va subministrar anestèsia epidural. Al cap d'unes hores, la pacient va arribar a la dilatació completa, però el nadó no podia sortir perquè era massa gran. Els metges van decidir llavors practicar-li una cesària.

L'extracció del fetus va ser "dificultosa", i finalment va néixer un nen de gairebé quatre quilos. Aquesta maniobra va produir una "hemorràgia important" i l'intent de controlar-la (a través d'una hemostàsia) amb punts de sutura va afectar el trajecte de l'úter. Davant de "la impossibilitat" de frenar el sagnat, els facultatius van decidir extreure l'úter (histerectomia) i un especialista en urologia li va reimplantar l'urèter a la bufeta, col·locant-li un catèter.

La resolució sosté que l'extracció fetal va ser el que va acabar provocant un esquinçament al parametri (teixit gras i conjuntiu que envolta l'úter). Va ser en intentar treure el cap del nadó. Per al jutge, "l'esquinçament es va produir a causa d'una maniobra intempestiva" que "sens dubte" ha de considerar-se contrària als protocols. "El fet que ens trobem davant d'un esquinçament raríssim", insisteix, evidencia "la inadequació de la maniobra en intentar extreure el cap". Al seu entendre, es podrien haver pres altres mesures. El magistrat aprecia "una falta de diligència durant la pràctica de la cesària" que va generar l'hemorràgia" a la dona, cosa que va fer "necessària la pràctica urgent" de l'extracció de l'úter. Segons la seva opinió, "és evident" que els perjudicis ocasionats a la pacient "guarden relació amb l'esquinçament sofert que, després de l'hemorràgia, al marge de les lesions, va provocar l'esterilitat" de la dona "de per vida".