La pluja que ha caigut aquest migdia ha afectat sobretot Montserrat, on s'ha produït una important torrentada d’aigua, pedres i branques en una de les parets de la muntanya, situada a la zona de l’hotel Abat Cisneros, que s'ha hagut d’evacuar per precaució. L’incident, que s'ha produït pels volts de les dues del migdia, no ha provocat ferits ni danys estructurals. Tanmateix, ha deixat imatges sorprenents de riuades descendint per alguns carrers d’un santuari que fa justament 23 anys va viure un dels diluvis més catastròfics que va assolar Montserrat i municipis del seu entorn més pròxim. 

L’aiguat ha descarregat amb força, tenint en compte que ha deixat prop de 30 litres d’aigua per metre quadrat en mitja hora. La intensitat de la pluja ha provocat que es formessin dues grans cascades al torrent de Santa Maria i el de Sant Salvador, que han acabat cobrint d’aigua, fang i branques la plaça de l’Abat, la plaça de la Creu o els entorns de l’hotel Abat Cisneros, on moltes persones es trobaven dinant al restaurant. Per precaució, s'han desallotjat la quarantena d’hostes que estaven dins de l’hotel. La majoria es trobaven fora en ser el migdia. 

L’incident ha mobilitzat dues dotacions dels Bombers de la Generalitat, que no han detectat cap afectació estructural a l’edifici, de forma que els evacuats han pogut tornar a l’hotel mitja hora després de l’incident. En paral·lel, l’equip de geòlegs del parc natural s'han encarregat d’inspeccionar les parets de la muntanya per on s’havien produït les torrentades per tal de garantir-ne l’estabilitat. Posteriorment, s'han dut a terme tasques de neteja a les zones del recinte que han quedat inundades. Mentrestant, els serveis dels funiculars i l’aeri han continuat funcionant amb normalitat. 

No obstant això, una de les principals vies de comunicació de l’entorn de la muntanya, la carretera que va del Bruc al monestir de Montserrat, la BP-1103, ha quedat totalment tallada a causa d’una esllavissada provocada per la pluja. L’incident tampoc ha deixat ferits ni ha causat danys materials. Durant el tall en la circulació, la via ha registrat retencions de 0,5 quilòmetres en ambdós sentits de la marxa. 

Ahir, el Meteocat va emetre un avís de situació meteorològica de perill per fortes precipitacions al Bages, el Moianès i l'Anoia. 

Aquest migdia, els xàfecs, acompanyats d'intens aparat elèctric, han començat a descarregar amb força a punts del Moianès i l'Anoia. S'espera que la pluja continuï caient fins a mitja tarda i deixi acumulacions superiors als 20 l/m2 en mitja hora.

Previsió a 7 dies

El cap de setmana es mantindrà la inestabilitat atmosfèrica, amb ruixats i xàfecs que localment podran ser forts i afectaran l'interior de Catalunya. La setmana vinent continuarem amb una circulació atmosfèrica de bloqueig. Les precipitacions seran localment intenses i més freqüents durant les tardes i a les comarques de l'interior.