Un fort aiguat talla durant 7km la C-55 i provoca més de 30 avisos el Bages

Els Bombers de la Generalitat han rebut, fins les 5 de la tarda, més d'una trentena d'avisos al Bages relacionats amb la tempesta, la majoria inundacions i cap greu

L'Eix Diagonal continua tallat al seu pas per Sant Salvador de Guardiola a causa d'un despreniment

La riera de castellet es desborda al barri de la Farinera a Sant Vicenç de Castellet

ERIC CINTAS

Núria León

Les fortes pluges que han afectat la Catalunya Central aquesta tarda han obligat a tallar trams de les carreteres C-55 i de la C-37. En el primer cas el Servei Català de Trànsit ha informat a les 16.30 h que ha quedat tallat un tram de 7 km des de Castellbell i el Vilar fins a Manresa per inundacions. Al voltant de les 6 de la tarda s'ha pogut reobrir en ambdós sentits. Paral·lelament també ha quedat allat un tram de 2 km de la C-37, a Sant Salvador de Guardiola, per un despreniment de roques i també per inundacions a la rotonda que dona accés al municipi.

El Bages ha estat la comarca més afectada per la pluja. De fet, els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 26 avisos a la comarca relacionats amb la tempesta fins les 5 de la tarda. La majoria han estat relacionats amb inundacions de baixos o de garatges, però fonts del cos han assegurat que cap de les incidències era greu. Un vídeo mostrava un cotxe arrossegat per la riera a Sant Vicenç de Castellet i els Bombers havien rebut l'avís que hi podia haver una persona dins del vehicle. Tot i això quatre dotacions del cos i una unitat sub aquàtica han arribat fins al vehicle i han comprovat que estava buit i que les llums enceses del cotxe eren perquè havia saltat l'alarma.

Protecció Civil ha activat en estat d'alerta el pla especial d’emergències per inundacions Inuncat per la previsió de xàfecs intensos fins a la tarda de divendres a gran part de Catalunya. A primera hora de la tarda les comarques centrals són unes de les mes afectades. Ha plogut amb intensitat a Castellgalí on hi han caigut 156 l/m² fins les 5 de la tarda i en alguns punts ha anat acompanyada de calamarsa. A Manresa, on de moment hi ha hagut 70 l/m² la tempesta ha anat acompanyada de calamarsa. També han caigut molts litres d'aigua a Sant Salvador de Guardiola, amb 125,8 segons el Meteocat. A Berga, la pluja també ha anat acompanyada de forta calamarsa.

A banda les pluges també provoquen retards de fins a un quart d'hora als trens de les línies R5 i R50 de la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat, a causa de l'acumulació d'aigua a les vies.

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha alertat que les pluges a la comarca del Bages poden fer créixer sobtadament rius i rieres que travessen municipis d'altres comarques. De fet el Llobregat, a Castellbell i el Vilar, porta un cabal de 113 metres cúbics per segon, afirma la mateixa font. L'ens demana precaució i mantenir el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera.

Incidències a les principals carreteres

La C-55 presenta aturades i circulació lenta entre Manresa i Castellgalí a causa d'inundiacions, a més un accident ha obligat a tallar un carril al punt km 25-28 en sentit . La C-16 presenta el mateix problema entre Sant Vicenç de Castellet-Castellbell i el Vilar.

Aturades per inundacions a la C-55 entre Manresa i Castellgalí

La C-55, al seu pas per Castellgalí, ha estat la més afectada. Sobre les 16.30 h la carretera ha estat tallada per aquestes inundacions. L'aigua ha inundat la carretera i només camions, autobusos o vehicles alts s'atrevien a pasar. A les vores s'hi han acomulat cotxes que esperaven a que el cabal baixes per poder passar.

La C-55 s'inunda a Castellgalí

La C-37 està tallada a Sant Salvador de Guardiola per un despreniment en sentit Igualda.

A les 13.54 h un particular ha alertat d'un incendi de vegetació forestal a Castellfollit del Boix després de la caiguda d'un llamp a la zona. Els Bombers de la Generalitat hi han anat amb una dotació per extingir el foc, que ha cremat en baixa intensitat. Segueixen treballant amb línia d'aigua i eines manuals.

La riera de castellet desbordada

En el seu pas pel barri de la Farinera de Sant Vicenç de Castellet, la riera de castellet s'ha inundat i s'ha endut almenys un cotxe riu en avall. Fins al lloc s'hi han desplaçat dotacions de Bombers.

La riera de castellet es desborda al barri de la Farinera a Sant Vicenç de Castellet

ERIC CINTAS

Problemes a carrers de Manresa

La tempesta ha provocat algunes petites inundacions i corrents d'aigua a Manresa. La intensitat de pluja ha estat forta i en algún moment ha anant acompanyada de calamarsa. Al pavelló del Pujolet l'aigua baixava amb ganes per les escales d'accés.

Les escales del Pujolet queden inundades per l'intenistat de la pluja

A més, en alguns trams de la carretera Santpedor, en obres, els materials han caigut a terra invaint l'espai per vehicles i també per viantats.

Material de les obres de la carretera Santpedor al mitg de la carretera

Material de les obres de la carretera Santpedor al mitg de la carretera / Núria León