Els Mossos han detingut una parella formada per un home de 34 anys i una dona de 31 com a responsables de quatre plantacions de marihuana a l’interior d’un bloc de pisos ocupat al carrer Sant Jaume de Vilanova del Camí. Tot i que ja sospitaven que hi havia marihuana a l’edifici, 6 veïns consultats per Regió7 es mostren sorpresos per la gran quantitat de droga que hi havia al bloc i el sistema que feien servir per mantenir-lo. 

El dimecres passat, a les cinc de la matinada, els Mossos van desplegar un ampli operatiu amb un centenar d'agents especialitzats com ara els ARRO, el GEI i la Unitat Canina, al carrer Sant Jaume. En total, la policia va decomissar 1.500 plantes, una arma de foc i material que feien servir pel cultiu de la marihuana valorat en més de 60.000 euros. No era el primer cop que actuaven a aquell bloc, ja que fa uns dos o tres anys ja van decomissar marihuana, però no amb aquestes quantitats. 

«No sé com s’ho van montar», afirmava una veïna consultada per aquest diari després de veure la quantitat de plantes i d’estris que es van endur els Mossos durant la matinada del dimecres passat. «Sabíem que hi havia marihuana perquè feia olor, però no ens imaginàvem que tindrien tot això», va explicar una altra veïna. Una altra, afirmava que sí que s’imaginava alguna cosa perquè veia ventiladors per la finestra i ja hi havia hagut un operatiu feia uns dos o tres anys. El bloc de pisos estava ocupat, i el del costat que és on hi havia les plantacions, també. Els veïns explicaven que feia més de 10 anys que el bloc estava ocupat. Els primers anys els okupes generaven bastants problemes de convivència per baralles o soroll i les visites dels cossos de seguretat eren habituals. En els últims dos o tres anys, però, la situació havia millorat. «Sí que feien soroll, sobretot a les nits, però últimament la situació era més tranquil·la». Més enllà d’això, també veien que tenien diners. «Amb els cotxes que aparcaven davant del seu bloc ja et feia veure que tenien diners. De fet, es van interessar per comprar un pis proper», explicava una de les veïnes consultades per aquest diari. Per altra banda, algun altre veí afirmava que la convivència continuava sent difícil i volia que els fessin marxar».

Es tracta d'un cas singular a la comarca de l'Anoia, ja que, tal com explica a l'ACN el cap de la Unitat d'Investigació de l'ABP d'Igualada, Jordi Casanovas, fins ara les plantacions que s'havien localitzat eren en cases a quatre vents o bé en naus industrials. «És un tipus d'investigació més pròpia de l'àrea metropolitana de Barcelona i fins ara no ens hi havíem trobat a l'Anoia», va detallar Casanovas, que deixa clar que la lluita contra el tràfic de marihuana és un dels «objectius primordials» que té l'ABP Anoia: «Som molt proactius per evitar aquest tipus de modalitats delictives que porten associats molts altres delictes».

El fet que les plantacions estiguessin ubicades en un bloc amb 16 pisos on hi residia gent ha fet que la investigació hagi estat «complexa» i llarga. De fet, els agents feia un any que hi anaven al darrere i Casanovas explica que durant aquest temps havien rebut «diverses queixes» per sorolls, males olors i baralles. L'operatiu, però, es va accelerar quan «es va produir un tret des del bloc on hi havia les plantacions cap a unes cases que hi havia a tocar», va relatar. Els veïns consultats, però, no tenien coneixement d’aquest tret. Casanovas també va confirmar que tant policia local com Mossos hi havia acudit en diverses ocasions amb anterioritat a l'operatiu i era un «territori hostil» per a ells. Es dona el cas que el bloc estava molt a prop d'una residència d'avis i d'una llar d'infants.