Cas Obert - Regió7

Cas Obert - Regió7

Bombers voluntaris de la regió reclamen una millora de la cobertura sanitària

Un centenar d’efectius dels parcs de Castellfollit, Gironella, Pinós, Puig-reig, Sallent i Sant Llorenç se sumen a la vaga del cos durant la campanya forestal

Bombers voluntaris treballant en una excarceració d'una víctima en un accident de trànsit a Sallent BOMBERS

Un centenar de bombers voluntaris de la Catalunya central han anunciat que aturen la seva activitat a partir d'aquesta setmana, en plena campanya forestal, per reclamar millores en les prestacions sanitàries i econòmiques en cas d'accident durant l'acte de servei. En total, són sis dels deu parcs de bombers voluntaris que hi ha a la Regió d'Emergències Centre els que s'han adherit a la convocatòria de vaga que es va iniciar a la demarcació de Girona davant la "inacció" del Departament d'Interior malgrat les contínues reivindicacions del col·lectiu per comptar amb més protecció sanitària i jurídica.

El seu malestar ve de lluny, tenint en compte que es tracta d'un cos que ha guanyat protagonisme en els últims anys. A la Catalunya central, ja representen gairebé la meitat dels efectius, amb 261 funcionaris i 200 voluntaris que permeten cobrir aquelles àrees del territori menys poblades on tindria poc sentit un parc de bombers professional. El seu servei es compensa amb unes retribucions menors per les despeses generades per a l'assistència a sinistres o a pràctiques i cursos de formació, però des de fa uns anys el col·lectiu reivindica una millora de les seves condicions de treball, principalment en l'àmbit de les cobertures mèdiques, per equiparar-les al nivell d'exigència en la seva contribució al cos.

Les mobilitzacions d'aquest estiu van començar quan el mes de juny el Departament d'Interior va presentar al Consell de Bombers Voluntaris un pla d'enfortiment del cos que no va convèncer el col·lectiu, ja que no preveu un canvi en les cobertures sanitàries o indemnitzacions en cas d'accident tal com reclamen. Davant del descontentament, van començar unes mobilitzacions a Girona que després s'han anat estenent als parcs voluntaris d'altres demarcacions, com la Regió Centre, on de moment s'hi han adherit els parcs voluntaris de Castellfollit del Boix, Gironella, Pinós, Puig-reig, Sallent i Sant Llorenç de Morunys.

El sotscap del parc de bombers voluntaris de Sallent, Unai Dalmau, explica que una de les principals raons que els ha portat a mobilitzar-los és "la necessitat de disposar d'una assistència mutual digna i sense limitacions". Dalmau explica que el col·lectiu ja va aconseguir fa deu anys tenir accés a una assegurança mèdica en cas d'accident, com una inhalació de fum o una lesió al genoll. No obstant això, explica que la cobertura sanitària que reben els bombers voluntaris no cobreix els accidents més greus que poden produir-se en un acte de servei. En aquest sentit, reclamen una assistència mutual il·limitada, "tenint en compte que sovint ens exposem al mateix nivell de risc que els bombers professionals".

D'altra banda, assenyala que una altra de les reivindicacions és garantir les compensacions econòmiques per als bombers voluntaris en cas de baixa o incapacitat derivada d'un accident sense limitacions temporals. En aquests moments, les prestacions al col·lectiu estan fixades amb quantitats diàries per dia de baixa fins a un màxim de 365 dies naturals. Per aquest motiu, reclamen la laboralització del col·lectiu per poder cotitzar a la seguretat social i assegurar que les compensacions econòmiques en cas d'accident no desapareguin passat un any "per tal d'evitar deixar descobert un voluntari que, en cas d'incapacitat, es pot veure impedit també de fer la feina que fins ara li aportava un sou".

Davant les reivindicacions del col·lectiu, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments va expressar en un comunicat que comparteix la necessitat de garantir les compensacions econòmiques en cas de necessitat sense límit temporal. Per això, va anunciar que el 4 de setembre es publicarà una consulta prèvia al mercat per dotar el conjunt de bombers voluntaris de la cobertura d'aquest risc sense limitació temporal. D'altra banda, en el comunicat, també es posava en coneixement del col·lectiu que es durà a terme una consulta de mercat per dotar tots els bombers voluntaris d'una cobertura sanitària sense limitacions amb una entitat mutual.

Compartir l'article

stats