El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de la Generalitat de Catalunya recorda que demà, 14 de setembre, entre les 10 i les 13 h, es realitzarà una prova del Sistema d'Alertes de Protecció Civil per a totes les comarques de la demarcació de Barcelona que afectarà els veïns de les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat). Tot i això, veïns de Manresa i d'altres municipis propers a la demarcació de Barcelona també poden rebre la notificació als mòbils, tot i no estar dins de l'àrea de la prova degut a la cobertura de les antenes de telefonia, que poden cobrir més territori dels límits administratius establerts.

Aquesta prova s'emmarca en el compliment d'una directiva europea que imposa l'obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d'alerta per situacions d'emergència greu basats en l'enviament d'alertes als telèfons mòbils de la població afectada. Durant la prova, tots els telèfons mòbils que puguin rebre l'alerta de Protecció Civil, sonaran i es visualitzarà a la pantalla un missatge indicant que és tracta d'una prova. Així, l'objectiu d'aquesta prova és la millora dels protocols de seguretat cap a la ciutadania, per tal de poder transmetre instruccions en cas d'emergència imminent.

Aquesta prova s'ha anat fent per demarcacions en els darrers mesos. En el cas de la Catalunya Central, es va fer al mes d'abril i Protecció Civil la va qualificar d'èxit malgrat detectar-se incidències a Montserrat.