Cas Obert - Regió7

Cas Obert - Regió7

Dilluns comença el judici a cinc Mossos acusats de protagonitzar una agressió racista al Bages el 2019

La fiscalia demana una pena de 4 anys i mig de presó pels agents per un delicte d'atemptat greu contra la integritat moral i un lleu de lesions

Manifestació de suport a en Wubi i contra les agressions policials el juny passat a Manresa ARXIU/ROGER JUNYENT

Cinc agents de la unitat ARRO dels Mossos d'Esquadra s'enfronten a un judici acusats de perpetrar una agressió per motius racistes a Manresa. El judici començarà dilluns a l'Audiència Provincial de Barcelona i s'allargarà fins el dimecres de la mateixa setmana. La fiscalia demana una pena de 4 anys i mig de presó pels cinc agents com a autors d'un delicte d'atemptat greu contra la integritat moral i un delicte lleu de lesions amb l'agreujant d'haver comès els fets per motius racistes. També reclama una indemnització de 10.000 euros pels danys morals patits per la víctima i una altra quantitat en funció de les lesions físiques causades.

Els fets que es jutjen van tenir lloc durant la tarda del 10 de gener del 2019 a Sant Feliu Sasserra (Bages). Segons indica l'escrit de l'acusació, la patrulla dels Mossos d'Esquadra es va dirigir a un immoble situat al carrer Manresa ja que tenien l'ordre d'identificar als ocupants il·legals que vivien a aquella casa. A l'interior del garatge van localitzar al denunciant, de nom "Wubi". Segons la fiscalia, en aquell moment, van empentar i escopir a la vítcima i el van colpejar al cap i a les costelles mentre li llançaven bosses de deixalles i li deien insults racistes. El denunciant va aconseguir fugir a un descampat proper i un dels agents va fer un tret a l'aire. Després d'estar una estona amagat, la víctima va tornar a l'immoble amb la intenció de col·laborar amb els agents.

Va ser llavors quan l'agressió s'hauria intensificat. L'agent que va disparar va dir-li "he fallado, sino te reviento" i, un cop dins del garatge, van tornar a tirar-lo al terra i a propinar-li patades i a fer-li cops al cap. La víctima va poder gravar part de l'agressió amb el seu telèfon mòbil i van quedar enregistrats alguns dels insults que li van fer els agents dels Mossos. Li van dir expressions com "tú eres un mono", "negro de mierda, hijo de la gran puta" o "la próxima vez que veas la policía icorre! Pero intenta irte muy lejos, vete más lejos de África pa' abajo ¿sí? ¿Te ha quedado claro?".

La fiscalia assegura que aquestes expressions i moltes més que apareixen recollides en el seu escrit d'acusació, es van realitzar de forma conjunta i simultània entre tots els agents de manera que tots estaven presents i consentien el que estava passant la víctima.

Durant la fase d'instrucció hi va haver un procediment polèmic ja que l'acusació volia fer una roda de reconeixement amb els agents amb la cara destapada mentre que la defensa considerava que havia de ser amb la cara coberta ja que és com anaven en el moment de l'actuació. Finalment, la roda de reconeixement no es va fer de cap de les dues maneres.

El cas va sortir a la llum quan l'entitat SOSRacisme va publicar el vídeo de l'agressió enregistrat pel "Wubi". En els dies posteriors hi va haver manifestacions a Manresa en suport a la víctima i els agents implicats van ser traslladats a altres zones de forma preventiva a l'espera que se celebri el judici i se'n derivin les responsabilitats corresponents. El conseller d'Interior en aquell moment, Miquel Buch, va condemnar els fets.

Detingut el 2022 per robatoris amb armes

El denunciant d'aquest cas, va ser detingut pels Mossos d’Esquadra a principis del 2022 acusat de cometre set robatoris a punta de pistola a diverses gasolineres de la comarca del Bages, segons va apuntar La Vanguardia. El sindicat policial USPAC va difondre la notícia en un missatge a les xarxes socials en què també considerava el cas de l'agressió racista com a un muntatge. El jutge va decretar presó preventiva.

Compartir l'article

stats