El Departament d'Interior expulsarà en els propers dies els sis agents dels Mossos d'Esquadra condemnats aquest dilluns per haver comès una agressió racista l'any 2029 contra un jove a Sant Feliu Sasserra. La decisió es farà efectiva quan es comuniqui la sentència. En la primera sessió del judici, que s'ha celebrat aquest dilluns, la defensa, la fiscalia i l'acusació particular han arribat a un acord de conformitat que ha deixat la condemna en un any de presó i 6 mesos d'inhabilitació per cada un dels agents. S'ha suspès la pena de presó perquè no tenen antecedents. També hauran de participar en un programa d'igualtat de tracte i no discriminació i fer efectiva la responsabilitat civil, que és de 80.000 euros.

D'aquesta manera, els 6 agents han acceptat els fets i les acusacions han rebaixat les seves condemnes. L'acusació particular, dirigida a través de l'entitat SOSRacisme, demanava 6 anys de presó i 12 anys d'inhabilitació per cada un dels agents. La fiscalia, per la seva banda, demanava 3 anys i mig de presó i 4 d'inhabilitació. Finalment, però, han acordat una condemna d'un any de presó i 6 mesos d'inhabilitació. Els condemnats són culpables d'un delicte d'atemptat greu contra la integritat moral i un delicte lleu de lesions. A cinc dels sis també se'ls imposa l'agreujant per motius racistes. Pel delicte lleu de lesions, se'ls imposa una multa de 300 euros.

SOS Racisme, en desacord amb la pena imposada

SOS Racisme s'ha mostrat en desacord amb la pena imposada als sis Mossos d'Esquadra. L'entitat, que representava a l'acusació particular, ha defensat que han arribat a un acord la defensa i la fiscalia perquè "era una situació molt delicada, amb moltes traves a nivell processal. "La víctima ha decidit acabar el procediment", ha explicat Lorena Antón, advocada de l'acusació, que, tanmateix, ha insistit que "no estan satisfets". En un comunicat, l'entitat ha demanat al Govern "decisions contundents": "Depèn de la Generalitat que aquests agents no tornin a exercir". "Lamentablement, perquè les víctimes de racisme obtinguin alguna reparació, sovint han d'acceptar sentències que no són del tot reparadores", han indicat en el text. En la mateixa línia, SOS Racisme ha avisat que "la manca de confiança en el sistema és un element més de la revictimització a la qual es veuen sotmeses les persones que denuncien racisme".


Els sis mossos també han estat condemnats a pagar 80.000 euros de forma conjunta a la víctima pels danys morals i les lesions físiques causades com a responsabilitat civil. Els condemnats ja han pagat 30.000 euros abans de la celebració del judici. Paral·lelament, se'ls ha imposat una pena d'allunyament de la víctima de 500 metres durant 4 anys. Un cop acabada la sessió judicial, dues activistes han proferit crits a la sala criticant el resultat del judici.

Els encausats, 6 agents de la unitat ARRO dels Mossos, han estat jutjats per uns fets que van tenir lloc el 10 de gener del 2019 a Sant Feliu Sasserra. Els agents van acudir a un domicili ocupat del municipi bagenc amb l'ordre d'identificar unes persones. Al garatge, van trobar al denunciant i el van agredir tot proferint insults racistes. La víctima, "Wubi", va poder gravar amb el mòbil com els agents li deien insults com "tú eres un mono" o "negro de mierda, hijo de la gran puta", entre altres. Durant l'actuació els agents van arribar a fer un tret a l'aire quan la víctima va intentar fugir.

Expulsats del cos

Segons ha avançat TV3 i han confirmat a EFE fonts del Departament d'Interior, la conselleria obrirà un procés per a retirar la condició de funcionaris als sis agents condemnats, acció que es farà efectiva en les pròximes hores o dies. En declaracions a RAC1 el director general de la Policia, Pere Ferrer, ha explicat que un cop la sentència se'ls notifiqui, els agents deixaran de ser automàticament funcionaris en virtut de la inhabilitació que inclou.

Per tant, passaran a ser "ciutadans" que, en cas que vulguin tornar a ser policies, hauran de "seguir el circuït" establert per a qualsevol persona, és a dir, tornar a passar oposicions.

Ferrer també ha explicat que els expedients disciplinaris que es van obrir als agents arran de la denúncia quedaran sense efecte en el moment que els mossos deixin de ser-ho.

Fins ara, i de manera cautelar, se'ls havia aplicat el que estableix de forma genèrica el règim disciplinari dels Mossos, és a dir, pèrdua d'especialitat per no tornar a participar en una acció com la que els ha dut a judici i canvi de destí perquè els agents no coincidissin. També ha explicat que arran d'aquest cas s'ha endurit el règim disciplinari dels Mossos per infraccions de caire racial.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha apostat a través de la xarxa social X per un cos de Mossos "que sigui reflex de la defensa de drets i llibertats, on no hi caben de cap manera actituds racistes i denigrants".