A mitjans d'abril d'aquest any, el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena augurava una de les campanyes forestals «més difícils dels últims anys» per la situació de sequera acumulada que vivia Catalunya. De fet, des de l'inici de l'any i fins al 16 d’abril, els Bombers havien treballat en 1.486 incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal, un 16% més que l’any passat i un 61% més que el 2021. Amb la campanya forestal d'enguany a punt de finalitzar, el balanç indica que ha estat un estiu positiu per les comarques de la regió central, on han cremat només 4,64 hectàrees forestals entre l'1 de juny i el 13 de setembre. La dada contrasta amb la campanya de l'any passat, en què van cremar 1.905,05 hectàrees en el mateix període.

La campanya forestal d'aquest estiu finalitza amb 4,64 hectàrees cremades al territori comprés per les comarques de l'Alt Urgell, l'Anoia, el Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Moianès i el Solsonès. La comarca més afectada pels incendis ha estat l'Anoia amb 3,42 hectàrees afectades, seguida del Bages, amb només 1,01. Si es posa l'enfocament en el nombre total d'incendis, la situació canvia ja que el Bages és la comarca catalana on se n'han detectat més durant aquest període amb un total de 18, tot i que han tingut tots molt poca afectació. A l'Anoia, n'hi ha hagut 12. Així, l'incendi més important de la regió central aquest estiu va ser el que va cremar entre el Bruc i Collbató l'1 d'agost, amb 2,74 hectàrees forestals cremades. Per altra banda, el Berguedà, la Cerdanya i el Solsonès registren 0 hectàrees cremades aquest estiu, segons les dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Hectàrees cremades per comarques els estiu d'entre el 2013 i el 2023 Jordi Cirera

Es tracta d'un dels millors estius dels últims 10 anys a les comarques centrals pel que fa a afectació d'incendis. De fet, el pitjor va ser justament l'estiu passat, quan van cremar 1.905 hectàrees. Llavors l'incendi més important va ser el del Pont de Vilomara, amb 1.422,31 hectàrees cremades segons les dades del Departament, tot i que també en va haver d'importants al Solsonès (Castellar de la Ribera i Lladurs) i a l'Alt Urgell (Peramola).

L'altre estiu que va superar les 1.000 hectàrees cremades va ser el del 2015. Llavors l'incendi més gran va ser el que va començar el 26 de juliol a Òdena i que també va afectar part del Bages. Només aquest incendi ja va superar les 1.000 hectàrees. Per altra banda, encara hi ha hagut estius millors que el d'enguany com per exemple el del 2018, quan no es va cremar ni una hectàrea entre totes les comarques de la regió, o el del 2020 amb només 2,9.

Bona campanya a nivell català

Entre l'1 de juny i el 18 de setembre, s'han produït a Catalunya un total de 221 incendis forestals, que han afectat una superfície de 668,59 hectàrees. Tant en nombre de focs com en superfície es tracta del sisè millor any dels darrers quinze. Si es comptabilitzen la mitjana d'hectàrees cremades dels darrers cinc anys (3.310 ha/any), la xifra d'aquest 2023 és gairebé cinc vegades inferior. Són dades extretes del balanç de la campanya forestal d'enguany que ha presentat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, avui a Sant Llorenç Savall.

D'altra banda, si es comparen les xifres d'incendis de més d'1 hectàrea d'aquest 2023 amb la mitjana històrica des de l'any 1986, s'han produït la meitat d'incendis (66 incendis enguany quan la mitjana històrica se situa en 131).

Pel que fa a les causes, un 25% dels incendis d'enguany (55) s'han originat per causes naturals, mentre que en la resta hi ha intervingut l'acció humana. Concretament, 50 (un 22'6% del total) s'han originat per negligències i fins a 47 (un 21'27%) han estat intencionats.

Elena ha afirmat que "haver superat novament amb èxit una campanya forestal dificilíssima gràcies als cossos d'emergència, voluntaris i a la responsabilitat col·lectiva". "El canvi climàtic ens obliga a mantenir-nos sempre alerta, perquè els incendis no es limiten només als mesos d'estiu. No podem abaixar la guàrdia, i no ho farem", ha insistit Elena.

Segons ha manifestat el titular d'Interior, "els cossos de seguretat i d'emergències han demostrat una valentia i una capacitat excepcionals". "La seva ràpida resposta, coordinació i determinació han estat crucials per protegir les nostres poblacions", ha explicat.

Una campanya 30 dies més llarga

El Departament d'Interior va eixamplar un mes la Campanya d'Estiu, de l'1 de juny al 30 de setembre, iniciant-la quinze dies abans de l'habitual i finalitzant quinze dies després. El context de canvi climàtic, que en els darrers anys ha fet incrementar el nombre de dies considerats crítics i de major risc d'incendi forestal.

A més, la campanya també s'estrenava amb una millora en el procediment de determinació de les mesures de protecció a la població per tal de garantir la seguretat de les persones en urbanitzacions en cas d'incendi forestal. Aquest procediment ha millora encara més la coordinació entre Bombers (qui estableix les ordres de confinament i evacuació), el grup d'ordre (qui les executa) i el sistema d'avisos a la població de Protecció Civil.

Cal posar en valor la coordinació i col·laboració entre bombers i ADF en els incendis forestals que hi ha hagut aquesta campanya. Amb una participació activa de les ADF en la primera intervenció en molts conats d'incendi i també amb compliment pels procediments de seguretat existents en els incendis actius.