Raspalls de dents, fulles d’afaitar, objectes personals..., qualsevol estri és vàlid perquè la policia pugui extreure mostres de l’ADN per identificar les víctimes de l’incendi de la discoteca d’Atalayas, que, per l’estat dels cossos, és impossible fer a través de les empremtes dactilars. Familiars dels desapareguts es van acostar ahir fins a la Prefectura Superior de Policia de Múrcia per aportar aquests objectes i les seves pròpies mostres biològiques perquè es puguin comparar i la identificació sigui més fàcil. Almenys cinc cossos van poder ser identificats per les empremtes dels dits, però la resta hauran de passar ara per un llarg i complex procés, on intervindrà l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid, en estar completament calcinats, segons va confirmar ahir el delegat del Govern central, Francisco Jiménez. Aquestes tasques podrien allargar-se més d’una setmana, per al desconsol dels familiars que aquest dilluns esperaven notícies.

Miriam Montealegre va ser una de les primeres a passar per la comissaria del centre de Múrcia. És la tieta d’Eric Hernández, el jove de 30 anys que va celebrar el seu aniversari en un dels reservats de la primera planta de la discoteca Fonda. El seu fill Walter va acudir a la festa: «Em va trucar per preguntar si hi havia el Sergio (germà de l’Eric) a casa. Li vaig preguntar que què passava, i em va dir que la Fonda s’havia incendiat», va explicar entre sanglots. «Van quedar atrapats». Tot i que no hi ha confirmació oficial, entre els possibles morts també hi hauria la nòvia de l’Eric, Orfilia Landón, i dos amics més: La Tania i el John. També hauria mort una de les cambreres del local.

Fins a les portes de la sala incendiada s'hi van apropar la Leidy i la Jacqueline intentant saber alguna cosa dels seus amics. Molt pròxims a la família de l’Eric, la primera explica que no va acudir a la seva festa perquè està de baixa, però que és una discoteca que freqüenta molt tot el seu grup d’amics.

Entre els morts hi hauria persones de nacionalitat colombiana, nicaragüenca, equatoriana i espanyola amb doble nacionalitat espanyola i equatoriana. La discoteca era freqüentada per la comunitat llatina, on s'hi reuneixen sobretot per celebrar aniversaris i festes especials. Diversos familiars, especialment d'aquells que residien fora de Múrcia, van poder allotjar-se a l’hotel Conde de Floridablanca.

Dolor a Caravaca

A Caravaca de la Cruz, poble situat a uns 70 quilòmetres de Múrcia, s'hi van viure diumenge escenes de dolor i consternació segons s’anava confirmant la notícia de la mort de quatre joves a l’incendi. El Jorge i la Rosa deixen tres fills orfes. També hi van morir el Kevin i la Leidy Paola, una parella de nòvios i ella va ser qui va enviar un punyent missatge a la seva mare, abans de morir. Els quatre joves van viatjar al mateix vehicle per disfrutar d’una nit de festa, i en algun dels casos era la primera vegada que anaven a aquesta zona d’oci. Una nit que va acabar en tragèdia.

El Jorge i la Rosa, la parella morta a l'incendi de les discoteques de Múrcia ARXIU PARTICULAR

Jairo Correa, el pare de la Leidy Paola, noia que tenoa 27 anys, té una botiga de telefonia a la Gran Via, i és una persona molt coneguda al municipi. Els treballadors dels establiments proper mostraven el seu dolor pel fatal desenllaç, com era el cas de la Loli, que treballa en una botiga d’informàtica pròxima. «Els conec des de fa molt temps, ells fa molts anys que són a Caravaca i el primer que vaig fer quan vaig conèixer la notícia va ser escriure-li», explicava entre llàgrimes.

Una altra de les víctime, la Rosa, de 32 anys, participava en un pla d’ocupació que precisament es clausurava ahir: «Era una persona molt divertida, amb moltes ganes de viure, no ens podem creure el que ha passat», comentaven les seves companyes.