Cas Obert - Regió7

Cas Obert - Regió7

Investiguen unes olors nocives del clavegueram del nucli del Calvet

L’Ajuntament de Sant Salvador cerca l’origen d’una substància que genera problemes de salut als veïns

Dos agents de la Policia Local de Sant Salvador de Guardiola en una de les entrades del clavegueram del Calvet L.S.

Sant Salvador de Guardiola investiga l'origen d'unes olors nocives provinents del clavegueram que afecten alguns domicilis del Calvet. Des de fa gairebé deu anys, s'han registrat diferents episodis d'emanacions de fortes olors en els desaigües de diverses llars de la zona que provoquen problemes de salut a les persones que hi estan exposades. El darrer episodi ha estat aquest cap de setmana, quan alguns veïns s'han vist obligats a dormir fora del seu domicili. En aquest sentit, exigeixen solucions que, fins al moment, no han arribat. Aigües de Manresa ha realitzat una investigació interna que no ha pogut determinar l'origen, mentre que els Mossos tenen en marxa una investigació per esclarir si es tracta d'un abocament il·legal per part d'algun veí de la zona.

L'alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola, Anna Maria Llobet, explica que el primer episodi es va produir l'any 2015, quan alguns veïns de la zona del Calvet es van començar a queixar per "unes olors molt fortes, similars al dissolvent, que sortien pels desaigües de les cases". L'Ajuntament té constància que l'afectació es concentra al carrer Sant Marc i que, puntualment, també s'han detectat olors a les cases que es troben a la part alta del nucli del Calvet. En alguns casos, l'alcaldessa confirma que l'emanació d'aquestes olors ha provocat intoxicacions als veïns exposats, que han requerit una atenció mèdica per la irritació que els ha provocat aquesta exposició a una substància de la qual se'n desconeix l'origen.

Una investigació sense resultats

Quan es van començar a detectar aquestes olors, Aigües de Manresa va iniciar una investigació interna per determinar-ne l'origen. L'alcaldessa assegura que anys enrere es van fer proves injectant un gas innocu a la xarxa de clavegueram per analitzar-ne la trajectòria i es van analitzar mostres d'aigua per detectar la presència d'algun residu tòxic. En cap d'aquestes proves, però, es va poder determinar l'origen de les olors. En els anys posteriors, Llobet destaca que les investigacions es van paralitzar "perquè els episodis de les fortes olors cada vegada es produïen amb menys freqüència fins que en qüestió dels últims tres mesos s'ha tornat a agreujar la problemàtica".

Com a solució provisional, Aigües de Manresa planteja la instal·lació d'un extractor ubicat en un lloc estratègic, que encara està per determinar, per tal de dissipar aquestes olors i evitar que es filtrin en els desaigües de les cases. En paral·lel, l'Ajuntament està tramitant una denúncia a l'Agència de Salut Pública per posar en coneixement el cas i l'alcaldessa reconeix que "ens trobem davant d'un problema de salut pública difícil de resoldre si no es pot determinar amb certesa l'origen de les emanacions".

De fet, els Mossos d'Esquadra tenen una investigació en marxa per intentar esbrinar la procedència de les olors i esbrinar si es tracta d'un abocament il·legal realitzat per algun veí de la zona. Es tracta d'una hipòtesi que sostenen alguns veïns, tenint en compte les olors apareixen de forma puntual i normalment en cap de setmana, fet que els porta a pensar que és l'alliberació d'alguna substància tòxica el que provoca les emanacions. Fonts dels Mossos afirmen a aquest diari que fa temps que són coneixedors del cas, però posen de manifest que l'estructura complexa de la xarxa de clavegueram de la urbanització dificulta els treballs d'investigació.

D'altra banda, l'Ajuntament demana la col·laboració ciutadana per poder determinar amb precisió les zones afectades i obtenir un mapa detallat dels carrers on es produeixen les olors. Així, indiquen que aquelles persones que percebin olors de dissolvent o de qualsevol substància corrosiva a casa seva poden comunicar-ho de manera privada al següent correu electrònic: bargallobj@santsalvadordeguardiola.cat. També poden trucar al telèfon de l'Ajuntament. Les dades recollides només seran tractades internament i no seran publicades.

Compartir l'article

stats