Súria ha renovat el Vot de Poble a Sant Sebastià aquest dijous 20 de gener, en una diada que ha permès recuperar alguns dels actes tradicionals de la festa, després del parèntesi de l’any passat. El programa de la Festa de Sant Sebastià, que té el caràcter de Festa Major d’Hivern, va començar amb un pregó sobre la recerca de l’antic arxiu parroquial de la vila. La renovació del Vot de Poble ha tingut lloc en el transcurs de la missa solemne celebrada a l’Església Parroquial de Sant Cristòfol. En el transcurs de la cerimònia s’ha recordat l’origen d’aquesta tradició, l’epidèmia de còlera que la vila va patir l’any 1885, i han estat homenatjats els suriencs i les surienques d’aquella època, des de l’experiència de l’actual pandèmia. En la missa han estat interpretats l’Himne a Sant Sebastià, de Jaume Macià i Josep Serra, i els Goigs de Sant Sebastià, d’Antoni Malats.

Un dels actes recuperats enguany ha estat la cercavila entre l’Església Parroquial i la plaça de Sant Joan, amb la participació dels Trabucaires del Tro Gros, Geganters i Grallers del Poble Vell i la Cobla Súria. Al final de la cercavila, també s’ha tornat a fer la tradicional ballada de sardanes al Pla de la Font, a càrrec de la Cobla Súria. 

El programa festiu s'ha iniciat amb una galejada dels Trabucaires del Tro Gros. La darrera activitat del dia ha estat l’estrena de l’obra ‘Bloquejats’ al Teatre del Foment Cultural, a càrrec del Grup de Teatre d’aquesta entitat. La programació de la Festa de Sant Sebastià continuarà fins aquest diumenge.

Pregó sobre l'antic arxiu parroquial

L’historiador i arxiver berguedà Albert Rumbo ha estat el pregoner de la Festa de Sant Sebastià d’enguany, centrat en la recerca de l’arxiu parroquial, que va desaparèixer gairebé en la seva totalitat durant la guerra civil. Tot i que tradicionalment es creia que aquest fons documental havia estat destruït durant la contesa, en els darrers anys es van trobar alguns indicis que feien tenir certes expectatives de la possible recuperació d’una part important dels documents.

Albert Rumbo, arxiver itinerant de la vila, va explicar la intensa recerca de localització que ha portat a terme per encàrrec de l’Ajuntament, amb una participació important d’historiadors i estudiosos de Súria i de la comarca, als quals va agrair la seva col·laboració.

Aquesta investigació sembla confirmar que almenys una part important dels documents de l’antic arxiu parroquial va ser traslladada de Súria durant la guerra civil per a la seva preservació, tot i que a hores d’ara encara és incerta la seva localització i, per tant, la recerca continua oberta.

Segons Albert Rumbo, el cas de l’antic arxiu parroquial surienc “no és un cas únic”, tot i que sí que ho són “les dificultats que hem anat trobant” en la recerca per la falta de pistes clares sobre la localització dels documents. L’alcalde de Súria, Albert Coberó, va agrair a l’historiador berguedà i a totes les persones que han participat en la recerca “el treball ingent” i el “rigor científic” de la

investigació. Segons el batlle surienc, “el coneixement de la història local a fons és la base per conèixer d’on venim i cap a quin futur volem caminar”. En relació amb la Festa de Sant Sebastià, l’alcalde Coberó va fer un homenatge als suriencs i surienques de 1885: “Si fa 136 anys es va vèncer aquella situació i en va sortir un poble més cohesionat i fort, estic convençut que aquesta vegada també ho superarem”.

L’acte va acabar amb la interpretació de l’Himne a Sant Sebastià del músic Jaume Macià, amb lletra de Josep Serra, en una versió recuperada com a homenatge al músic surienc, recentment desaparegut. També es va fer un reconeixement a la família d’aquest autor.

L’acte del pregó i la missa de renovació del Vot de Poble van ser retransmeses en directe pel canal de l’Ajuntament a YouTube.