La investigació de la UEFA no preocupa gaire i no es creu que expulsi el Barça

Els penyistes no veuen probable que l’organisme continental prengui una mesura dura contra el club, que posaria en risc la seva delicada economia

El president de LaLiga, Javier Tebas, va parlar de l’afer Negreira ahir a Màlaga | CARLOS DÍAZ/EFE

El president de LaLiga, Javier Tebas, va parlar de l’afer Negreira ahir a Màlaga | CARLOS DÍAZ/EFE / Toni Mata i riu/efe. manresa/barcelona

Toni Mata i Riu/EFE. Manresa/Barcelona

El penúltim capítol de l’afer Negreira és l’entrada en escena de la UEFA, que ja ha avisat el club català que es disposa a investigar la situació pel seu compte. En l’horitzó hi ha el risc d’una expulsió de les competicions continentals, amb el perjudici que això pot implicar per a la castigada economia blaugrana. El Barça, si acaba guanyant la Lliga, ha de ser cap de sèrie a la fase de grups de la propera Champions.

Ahir, Javier Tebas, el president de LaLiga, la patronal dels clubs, va criticar que «la tàctica del victimisme i d’abraçar-se a la bandera no crec que sigui la més correcta en aquests moments, crec que el Barça s’està equivocant». En un acte periodístic celebrat a Màlaga, el dirigent va afirmar que el cas Negreira és l’assumpte «més greu» al qual s’enfronta el futbol espanyol «en l’aspecte reputacional i d’integritat de la competició».

Sobre les conseqüències que pugui tenir la decisió final que prengui la UEFA, Josep Gomariz, de la penya de Sant Vicenç, es pregunta què passarà si el Barça queda exclòs de la propera Lliga de Campions. «Imagina’t que ens fan fora, el deute encara serà més gran», adverteix, alarmat, oimés davant la perspectiva de la pèrdua d’ingressos que significarà el trasllat temporal a l’Estadi de Montjuïc, en principi només durant el curs 23-24.

En les consultes fetes entre els penyistes, però, predomina la sensació que la UEFA no prendrà cap mesura contra el club català. Toni Valverde, president de la penya de Santpedor, veu llunyana aquesta possibilitat. «Jo estic tranquil», afirma, i alhora creu que l’ens amb qui el Barça manté un pols pel tema de la Superlliga «és un organisme de reputació dubtosa».

Dídac Flores, de la Penya Blau-grana de Puig-reig, ironitza especulant que, «últimament, de la Champions ens en fem fora nosaltres mateixos, tampoc seria un drama massa gran si ens n’aparten un any». Feta la broma –«esperem que això no passi»–, però, aquest penyista és de l’opinió que fets com la xiulada que rep l’himne de la màxima competició continental cada cop que sona al Camp Nou «algun dia ens l’havien de fer pagar, potser ens ho podríem estalviar».

Ignasi Vallès, de la penya de Sant Joan de Vilatorrada, creu que ni la UEFA ni la Lliga «podran demostrar res» i no creu en una campanya vinent sense el Barça a la Champions. «Ara bé, si algú ha posat la mà a la caixa, que pagui», conclou el santjoanenc. Anna Calvera, de la penya de Manresa, lamenta l’entrada en escena de la UEFA, «ara que tenim la lliga encarrilada i que podem arribar a la final de la Copa, passa tot això».

Les opinions dels penyistes estan molt lluny de les insinuacions i provocacions contínues de Tebas, que ahir també va comentar que «s’han de diferenciar dues qüestions, una cosa és que s’hagin comprat àrbitres, que d’això no n’hi ha proves i crec que no, i una altra és pagar per influir en decisions», i aquest pagament seria «una conducta molt greu».

[object Object]

Tebas va tornar a parlar de Laporta i va dir que és «complicat» que pugui «seguir presidint durant tant temps sense donar una explicació, veurem què passa quan en doni», perquè el que ha passat «és un tema gravíssim en l’àmbit esportiu i crec que penal». Des del club «transmeten tranquil·litat, però necessitem explicacions. Crec que haurien d’estar preocupats», va afegir: «A l’hora i mitja de donar la notícia, el Barça va treure una nota dient que ho feien tots» i «a partir d’aquí, no hi ha més explicacions».