Un estudi revela que el colesterol i la hipertensió incrementen el risc de patir Alzheimer

La recerca pot inspirar noves dianes terapèutiques i millorar la prevenció

Extracció de sang a un pacient

Extracció de sang a un pacient / Arxiu

ACN

Una elevada tensió arterial i uns nivells de colesterol elevats augmenten notablement el risc de patir Alzheimer, segons un estudi de l'European Alzheimer's & Dementia Biobank. La recerca ha analitzat gairebé mig milió de mostres genètiques obtingudes de diferents grups d'individus procedents d'arreu d'Europa. L'objectiu de la recerca és aclarir els factors de risc modificables determinats genèticament que poden causar la patologia. Tot i que no detalla els mecanismes que provoquen aquest augment del risc de desenvolupar-la, aquesta investigació pot inspirar noves dianes terapèutiques i millorar la prevenció. Alhora, ha corroborat un nexe genètic que connecta la biologia del colesterol, la hipertensió i l'Alzheimer.

Per Agustin Ruiz, un dels impulsors de l’estudi aquests resultats han generat molta curiositat perquè tot i que se sabia que la hipertensió era un factor de risc modificable es desconeixia que el colesterol també hi desenvolupés un paper destacat. “És possible que la relació observada estigui acotada a nivells molt elevats de colesterol, un fet que ja s’ha demostrat també perjudicial i que augmenta la mortalitat i les complicacions cardiovasculars”, ha indicat l’expert.

La recerca suposa un pas endavant en la prevenció d’aquesta patologia i d’altres similars, ja que els experts estimen que el 40% de les demències són potencialment evitables modificant factors de risc definits.