Per mantenir-te sa cal controlar un seguit de variables com el pes, la tensió arterial i el colesterol. A més, has de fer-te la revisió anual de les dents, la visió i l'audició. També és important que et vacunis contra la grip, i consulta respecte d'altres vacunes com la del pneumococ i el tètanus. Utilitza amb precaució els medicaments, evita l'automedicació, i si tens alguna malaltia crònica, com ara la diabetis, segueix les recomanacions específiques del centre d'atenció primària. I sobretot, no fumis.

Una alimentació saludable és un dels millors recursos preventius contra les malalties. Tothom ha rebut algun consell d'alimentació en els serveis sanitaris i sovint llegim notícies dels avantatges per a la salut d'algun aliment. Entre d'altres, els consells són limitar el consum de carn, menjar unes cinc racions de fruita i verdura al dia, prendre calci diàriament, evitar la sal i el sucre, i beure molta aigua.

3. Segueix un programa

Hi ha tres tipus d'exercici físic que has de plantejar-te practicar regularment en funció del teu estat de salut: cardiovascular, d'enfortiment muscular i de flexibilitat. Tots són imprescindibles per treure el màxim profit del teu cos. L'activitat tant es pot fer en instal·lacions esportives com en propostes a l'aire lliure.

Quantes vegades has dit, mig de broma mig seriosament, que ja no te'n recordes de les coses com abans? Això que ens passa no és tant per l'edat com per la manca d'entrenament. Afortunadament, la memòria es pot exercitar sempre, a qualsevol edat, amb exercicis apropiats o simplement llegint. Un altre consell és continuar aprenent coses noves. Per exemple, quan visitis algun lloc nou, facis excursions o passegis per la localitat, informa't abans de la seva història, d'activitats que s'hi poden fer i de les seves curiositats.

El son és una part fonamental de la nostra vida. La seva alteració és una de les queixes més comunes que apareixen quan ens fem més grans. Es dorm menys i pitjor, fet que comporta fatiga diürna i somnolència. Practicar l'envelliment actiu t'ajudarà a dormir, però, a més, cal que evitis begudes estimulants i sopars copiosos, posa ordre a l'horari d'anar a dormir i de llevar-te, relaxa't abans d'anar a dormir, i si un cop al llit estàs mitja hora sense aclucar l'ull, aixeca't i fes alguna activitat tranquil·la, com ara llegir una estona. I si ets dels que els agrada fer migdiada, que sigui curta.

Quan riem, el cervell segrega unes hormones que proporcionen sensació de benestar i felicitat, i que tenen la capacitat d'alleugerir el dolor i, fins i tot, enfortir les defenses. Per això, encara que a vegades no sigui fàcil, convé trobar la part divertida de les situacions. De fet, hi ha tallers de teràpia del riure en els quals es desenvolupen tècniques per estimular la rialla. Si la proposta no et convenç, opta per llibres o pel·lícules d'humor.